A vörösterror 133 napja

Feltámadnak a Circus Maximus ókori versenyei

2008. július 17. 12:20

Hamarosan újra száguldó szekerek hangjától lesz hangos az Örök Város: 2009 októberének közepén rendhagyó versenyre kerülhet sor a Circus Maximus omladozó romjai között.

Négyszáz éven át a kor Forma 1-es vetélkedőiként kocsiversenyek szórakoztatták a közönséget: az ókorban a fogatok 2 vagy 4 lóval versenyeztek, és a képzett kocsihajtók egyes alkalmakkor akár 10 lovat is befoghattak maguk elé, hogy ezzel is lenyűgözzék a császárt. A versenyeken több csapat küzdött egymással, és a nyertesek komoly pénznyereményt és egyéb kitüntetéseket kaptak.

Fotó: Getty
A sikeres versenyzők a korban hősök (mai kifejezéssel sztárok) voltak, ám ez a a legtöbbször nem tartott sokáig, ugyanis életük igencsak rövid lehetett. Közülük is a leghíresebb Scorpus volt, aki 2000 versenyt nyert meg, és halálát is a pályán lelte egy végzetes ütközésben - alig 27 évesen. Híresek voltak a versenylovak is, akik élete azonban még a versenyzőkénél is rövidebb lehetett.

A Vadis Al Maximo történeti társaság most azt találta ki, hogy a város vezetőivel folytatandó sikeres tárgyalások után újjáéleszthetik ezt a rendezvényt, persze kevesebb erőszakkal, mint azt a Ben Hur ominózus képsorain láthattuk. A szervezet vezetője, Franco Calo szerint az 2009. október 17-én kezdődő rendezvény három napig tart majd, pontosan abban az időben, amikor a rómaiak is megrendezték a versenyt.

A szervezet becslései szerint a Circus Maximusba egyszerre 35 ezer ember férhet majd be, és terveik szerint a világ minden pontjáról hívnának profi kocsihajtókat. Calos szerint a terv a jelenleg parkként használt terület teljes rehabilitációján kívül lehetőséget teremthet a város környéki ókori romok újbóli hasznosítására is. A versenyek idején ez így is lesz: a Cinecitta stúdióból kikölcsönzött díszletekkel a város a három napra újra magára ölti ókori alakját. A különleges helyszíneken egyben hatalmas kivetítők várják az arénából kiszoruló nézőket, akik onnan szemlélhetik majd a futamokat.

A terület hasznosítása során színpadokat, biztonsági berendezéseket, és több istállót is létesítenek majd. A város szóvivője szerint azonnal rábólintottak a számukra felkínált lehetőségre, mert nem lett volna értelme visszautasítani egy ilyen ötletes ajánlatot. Jelenleg azonban még tárgyalnak a rendezvényről, ezért semmi biztosat nem tudtak mondani a részletekről.

Fotó: Getty

A 2006-os focivilágbajnokság ünneplői

Nem ez az első alkalom, hogy nagyszabású rendezvényekre használják a területet: itt rendezték meg például a Live8 koncertsorozat olaszországi helyszínét is.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!