2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar zsidókat mentett egy ismeretlen salvadori diplomata

2008. június 23. 15:27

Raoul Wallenberg és Carl Lutz mellé egy eddig jórészt ismeretlen salvadori diplomata neve is felkerülhet a magyarországi holokauszt külföldi embermentőinek listájára.

A vezető brit napilap szerint Castellanos a kis közép-amerikai ország svájci főkonzulja volt a háborús években, és Genfben összebarátkozott egy Mandl György nevű, román állampolgárságú zsidó emberrel. Castellano az embermentést Mandllal kezdte: új barátját kinevezte a salvadori konzulátus nem létező első titkári tisztségére, a valamivel latinosabb hangzású George Mandel-Mantello álnéven.

Az igazi és az áldiplomata ezután üres állampolgársági igazolásokat kezdett kiállítani a közép-európai országok, elsősorban is Magyarország üldözött zsidó lakosságának. A dokumentumok közül sokat egyenesen Carl Lutzhoz, a Budapesten tevékenykedő svájci alkonzulhoz juttattak el, aki ezreknek nyújtott menedéket egy használaton kívüli volt üveg-nagykereskedésben, az úgynevezett Üvegházban.

A The Guardian szerint Castellanosnak és Mandlnak még arról is sikerült meggyőznie a gyanakvó svájci és magyar hatóságokat, hogy a dokumentumok hitelesek, és hogy Európa e zugában valóban él egy jelentős salvadori diaszpóra. A hivatalos felhatalmazás nélkül akcióba lépő diplomata összesen 25 ezer ember megmeneküléséhez járult hozzá Közép-Európában.

Jóllehet Leon Uris, a világhírű író a 70-es évek elején Castellanos nyomára akadt, és annak idején készült is egy rövid rádióinterjú az embermentővel, az egykori diplomata azonban névtelenül halt meg 1977-ben. Lánya, Frieda Garcia most szeretné elérni, hogy apja érdemeit Izraelben hivatalosan is ismerjék el.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár