7 végzetes pillanat

Wladyslaw Anders

2007. augusztus 10. 13:49

(1892 - 1970)

Wladyslaw Anders lengyel altábornagy 1892-ben született Blowie-ben. Már részt vett az I. világháború harcaiban mint hadnagy, meg is sebesült. A háború után ismét függetlenné vált Lengyelország hadseregében szolgált tovább, elvégezte a katonai akadémiát, az 1930-as években előbb őrnagy, majd ezredes, végül tábornok.

1939. szeptember 1-jén, amikor Németország megtámadta Lengyelországot, Anders tábornok a nowogrodeki lovas hadosztály parancsnoka volt. A hadosztálya élén hősi harcok után nagy veszteségeket szenvedve vonult vissza Dél-Lengyelországba. Itt a szovjet Vörös Hadsereg támadása következtében a megtépázott egységével szovjet fogságba esett 1939 őszén. Churchill nyomására 1942-ben Sztálin beleegyezett, hogy a Szovjetunióban megszervezésre kerüljön egy lengyel fegyveres erő, amelynek Anders lett a parancsnoka. Ezzel gyakorlatilag megmenekült attól, hogy a Katynban legyilkolt lengyel tisztek sorsára kerüljön.

Anders tábornok 1942-ben közel 100 ezer fős, hadifogságból hadsereggé szervezett lengyel katonával Perzsián át Palesztinába távozott, és csatlakozott a brit 8. hadsereghez. Altábornaggyá nevezték ki, és a II. lengyel hadtest néven híressé vált kötelék az ő parancsnoksága alatt részt vett a palesztinai, az észak-afrikai hadműveletekben, majd 1943-ban ott voltak a szövetséges erők dél-olaszországi partraszállásában. Az egység az olaszországi csatákban kitüntette magát, legragyogóbb győzelmük a monte-cassinói csata volt. A monte-cassinói erődítményt 1943. decembertől ostromolták a szövetséges erők, de 1944 tavaszán mindaz amerikai, mindaz új-zélandi hadtestek rohama kudarcba fulladt. Anders tábornokot ezt követően vezényelték az erődrendszer ostromára. Az 1944. május 22-i lengyel támadás sem hozott eredményt, de kitartó harcok árán a lengyel II. hadtest május 18-án megtörte a német ellenállást, és Monte Cassinót elfoglalták. Az egység ezt követően részt vett Pescara, Ancona és Bologna bevételében is, dicsőséget hozva a lengyel vitézségnek.

A világháború befejeződése után Anders altábornagy - a lengyelországi szovjet jelenlét és kommunista hatalomátvétel miatt - nem tért haza Lengyelországba, hanem Angliába emigrált. Ő lett a száműzetésben élő lengyelek vezetője, majd az 1950-es évektől visszavonult a politikától. Második hazájában, Angliában, Londonban halt meg 1970-ben.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!