2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

1943-ban eltűnt amerikai tengeralattjárót találtak meg Délkelet-Ázsiában

2020. szeptember 18. 10:08 MTI

Az amerikai haditengerészet egy 77 évvel ezelőtt eltűnt tengeralattjárójának roncsait találhatta meg egy búvárcsapat Délkelet-Ázsiában. A felfedezés felszínre hozta a második világháború egyik kevéssé ismert történetét.

tengeralattjáró
A USS Grenadier

A Grenadier tengeralattjáró feltételezett hullámsírját a Szingapúrban élő Jean Luc Rivoire, a szintén francia Benoit Laborie, az ausztrál Lance Horowitz és a thaiföldi Phuketen élő belga Ben Reymenants fedezte fel 82 méter mélyen a Malaka-szorosban, nagyjából 150 kilométerre délre Phukettől.

Reymenants régóta foglalkozik hajóroncsok felkutatásával. A búvárok a helyi halászoknál szoktak érdeklődni olyan különös tengerterületekről, ahol például elvesztették a hálóikat. A csapat hanglokátorokkal szokta átfésülni a tengerfeneket ezeken a területeken.

A Malaka-szorosban talált roncs esetében Reymenantsék pontos méréseket végeztek a tengeralattjárón és azokat összevetették a haditengerészeti feljegyzésekben szereplő adatokkal. A méretek pontosan egyeztek egymással, aminek alapján a búvárok arra jutottak, hogy szinte biztosan a Grenadiert találták meg.

Ennek megerősítéséhez elküldték az általuk 2019 októbere és idén március között készített víz alatti felvételeket és egyéb bizonyítékokat az Egyesült Államok haditengerészetének történetével és örökségének védelmével foglalkozó parancsnoksághoz. A parancsnokság víz alatti régészeti részlegéhez évente átlagosan két-három hasonló bejelentés érkezik.

A teljes átvizsgálás, elemzés és dokumentáció időtartama két hónaptól egészen egy évig is terjedhet, közölte a parancsnokság, hozzátéve, hogy a mostani esetben valószínűleg néhány hónapot vesz majd igénybe az eljárás.

A 93 méter hosszú és csaknem 1499 tonnás Grenadiert 1943 áprilisában saját legénysége süllyesztette el, miután a tengeralattjárót bombatámadás érte.

A legénység mind a 76 tagja túlélte a japán támadást, ám az igazi megpróbáltatásaik csak ezután kezdődtek. A fogságba került legénységet több mint két éven át kínozták, verték és csaknem halálra éheztették japán fogvatartóik. Négyen közülük nem élték túl a fogságot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár