2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

18 szívszorító fotó a II. világháború lányairól és asszonyairól

2018. június 6. 10:59 Múlt-kor

A háború senkit sem kímél, mindig kegyetlen. Nem csupán a harcmező volt maga a pokol, az otthon maradottak élete is sokszor veszélybe került, nem beszélve arról a mélységes fájdalomról, amit nekik is át kellett élniük. Különösképpen az asszonyoknak, nőknek és gyermekeknek. A Vintage Everyday összeállításában szívszorító fotók mutatják be a második világháború nőinek mindennapjait. Helsinkitől Londonig, Leningrádtól Varsóig.

A második világháború az első világégéshez hasonlóan jelentősen átalakította a hagyományos női szerepeket. Európában és az Egyesült Államokban több százezren egyenesen a hadsereg kötelékében, különböző kisegítő munkákat végezve járultak hozzá az ország háborús erőfeszítéseihez, sokan pedig a hátországban segítették hathatósan a harcoló alakulatokat. A háború végére több millióval emelkedett a női munkavállalók száma. A nők számos olyan munkakörben jelentek meg, amelyek korábban gyakorlatilag kizárólag a férfiak „területének” számítottak. A szebbik nem tagjai már a korábbi évtizedekben is végeztek házon kívüli munkát (hivatalokban, tanítónőként dolgoztak például), a második világháború azonban hatalmas változást hozott munkaerőpiaci megjelenésükkel.

Volt, aki nem a gyárakban történő munkába állással igyekezett segíteni hazáját, hanem nővérnek – olykor (lásd szovjet nőket) vadászpilótának – állt. A harctér pokla már az első világháborúban is elviselhetetlen volt, ha lehet, ez a második világégés során csak még inkább fokozódott.

A nagy háborúhoz képest a frontvonalak a második világháborúban még gyorsabban és gyakrabban változtak, így alig akadt olyan terület Európában, amelyet kikerültek volna a pusztító csapatok. Az otthon maradt lányoknak, nőknek, asszonyoknak sokszor lebombázott házaikba kellett éjszakára visszatérniük. Ám olykor ez még csak a „kisebb” rossz volt. Számos történetet hallottunk arról, hogy a nyugatról vagy éppen keletről érkező „felszabadítók” miként becstelenítették meg a területek női lakói. Általában a szovjeteket szokták felemlegetni, míg a gyakori tévhit szerint az amerikai katonák különösen kedveltek voltak a franciák és a németek körében, azonban egy három évvel korábban megjelent könyv szerint a tengerentúlról érkező katonák nem kevesebb, mint 190 ezer német nőt erőszakoltak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ez az édesanya már nem fogja látni felnőni a gyermekétEgy fiatal lengyel lány gyors pillantást vet magára a tükörben, háta mögött a lerombolt Varsó (1944)Egy asszony a gyermekeivel a romokonAz Egyesült Királyság egyik városában egy nő viszi kézen fogva gyermekeit. Mindannyiuk fejét sisak védi.Lebombázott otthonát szemléli egy nő két gyermekevél valahol a mai Fehéroroszország területénFiatal lengyel nő siratja testvérét, akit 1939-ben, Lengyelország német lerohanásakor ért találatAsztal alá bújtak a gyermekek London 1940. október 6-i légi bombázásakorNői kivégzés a háború során, a helyszín és a pontos időpont ismeretlenFinn asszony gyermekével Helsinki 1941. július 9-i szovjet bombázását követőenNémet lány a romok tetején zokog 1945-benOtthontalanná váló német lány üldögél csomagjaival a sáros utcán, miután egy intenzív szövetséges légitámadás letarolta városát (1945)Kislány a varsói Mazowiecka utca melletti temető egyik sírhantja előtt térdepel (1944)Idős asszony porig rombolt háza előtt sírdogál LeningrádbanKét nő térdepel a varsói Mazowiecka utca közelében lévő, sebtében eltemetett elhunytak sírhalmai előtt (1944)Orosz nővér segít egy fejsérüléses katonának a harcmezőnIdős orosz asszony keresi férfi rokonait a németek által meggyilkolt civilek közöttOrosz nővér segít egy katonát a harcmezőnOrosz női katonák egy súlyosan megsérült civilen igyekeznek segíteni

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár