2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1300 éves sílécet fedeztek fel Norvégiában

2014. október 15. 17:01

A norvégiai gleccserek nyári olvadása során 390 régészeti lelet került elő, amelyek között 6 ezer évesek is vannak. A szakemberek többek között egy rúnákkal televésett fadarabot, nyolc ősi nyílvesszőt, valamint egy 1300 éves sílécet is találtak.

A norvégiai Reinheimen Nemzeti Parkban felfedezett síléc szinte teljesen ép, 172 centiméter hosszú, 14,5 centiméter széles, a közepén pedig egy kiemelkedő részt alakítottak ki, benne egy lyukkal, ahová a cipő sarkát lehetett hozzáerősíteni bőrpántokkal, amelyeknek a maradványait szintén igen jó állapotban találták meg a régészek.

A kutatást vezető Espen Finstad elmondta, hogy egy igen ritka leletről van szó, ugyanis Norvégia területén eddig mindössze 20 darab ősi sílécet fedeztek fel, és csupán egyetlen olyan középkori lécet találtak Finnországban, amelyen a bőrkötés is épségben maradt.

A rúnákkal televésett farúdra a Breheimeni Nemzeti Parkban 1900 méterrel a tengerszint felett bukkantak rá, s az teszi különlegessé, hogy ezidáig főként a tengerpartok közelében lévő városokban találtak ehhez hasonlót. A vizsgálatok szerint körülbelül ezer éves, azonban még nem sikerült értelmezniük a kutatóknak a rúnákat.

Egy közel 6 ezer éves nyílvessző vége

A legidősebb leletek, amelyek a gleccser visszahúzódásakor kerültek a felszínre, a már említett nyolc darab nyílvessző, a régészek szerint i. e. 4200 és i. e. 3 ezer között készülhettek. Mindezek mellett a nyári olvadásoknak köszönhetően találtak még két darab, fanyelű, vasból készült kést, cipőket, különböző szövetanyagokat, valamint egy ló koponyáját is.

A ritka leleteket a közép-norvégiai Oppland megyében fedezték fel, amely az északi ország leghegyesebb terepének számít. 2013-ban az olvadó jég egy egyujjas viking kesztyűt, vaskori és középkori lómaradványokat, valamint egy 3300 éves íjat fedett fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár