2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség a Loch Ness-i szörnyről

2023. december 13. 10:25 Múlt-kor

A modern kori Loch Ness-i szörny legendája 1933-ben született, amikor a tó környékén autókázó George Spicer és felesége egy különleges, hosszú, hullámzó nyakú lényről számoltak be, amely nem messze az autójuktól, dülöngélő mozgással haladt keresztül az úttesten.

Loch Ness-i szörny
A híres (hamis) fénykép

1. A kelta mitológia alakváltoztató vízi szellemeinek (angolul kelpies) köszönhetően a Loch Ness-i szörny évezredek óta jelen van a kelták, (később a skótok) képzeletvilágában. A vízi szellemekkel elsősorban a gyerekeket ijesztgették, hogy távol tartsák őket a skóciai tavak veszélyes vizeitől. A szellemekből később dinoszauruszszerű lényeket formált a képzelet.

2. Az első írásos emlék a Loch Ness-i szörnyről a Kr. u. 7. századból származik. Szent Kolumba bencés apát legendájában az író, bizonyos Adomán egy vérengző, a Loch Ness környékén emberekkel táplálkozó szörnyről tesz említést.

Patrióta

3. A modern kori Loch Ness-i szörny legendája 1933-ben született, amikor a tó környékén autókázó George Spicer és felesége egy különleges, hosszú, hullámzó nyakú lényről számoltak be, amely nem messze az autójuktól, dülöngélő mozgással haladt keresztül az úttesten.

4. A Loch Ness-i szörnyet az 1940-es évektől Nessie-ként kezdték becézni. A sajtó először valamiféle „halszörnyről” írt, majd „tengeri kígyónak”, illetve „sárkánynak” nevezte a titokzatos lényt, végül megállapodtak a „szörny” kifejezésben.

5. Az első állítólagos fotó szintén 1933-ban készült a lényről. Hugh Gray Foyers közelében, a Ness-tó keleti partján kapta lencsevégre a titokzatos lényt. A fénykép sajnálatos módon elmosódott; a figyelmes szemlélő számára pedig nem egy szörny, hanem a szájában egy botot tartó Labrador feje sejlik fel. 

6. 1941-ben az Il Popolo d’Italia című olasz lap azt állította, hogy az olasz légierő egyik gépének sikerült bombákkal megszórnia a Ness-tavat. A művelet olyan jól sikerült, hogy a skótok nemzeti büszkesége, Nessie is elpusztult. A britek megmosolyogták a valótlan jelentést.

7. A brit kormány 1979-ben komoly lépésre szánta el magát és úgy döntött, hogy végére jár a legendáknak. Azt tervezték, hogy beidomított palackorrú delfineket vetnek be Nessie kézre kerítése érdekében. A vízi emlősöket kamerákkal és reflektorokkal szerelték volna fel.

8. Steve Feltham 28 éves korától, azaz 1991 óta a Loch Ness partjának közvetlen közelében él és „hivatásszerűen” gyakorolja a szörnyvadászatot. A világ legkitartóbb állandó szörnyvadásza, aki kamerájával évtizedek óta a vizet pásztázza, életművéért már egy Guinness-rekordot is begyűjtött.

9. A 21. században, 2017-ben látták legtöbbször (pontosan nyolcszor) Nessie-t. A múlt század 30-as éveiben, az észlelések száma bizonyos években meghaladta a húszat.

10. A szörny köré szőtt legendáknak köszönhetően évente több mint egymillió turista keresi fel Loch Nesst. A hatalmas érdeklődés Nessie irányában megközelítőleg évente 53 millió dollárral gazdagítja a skótokat. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár