2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

József Attila egykor betiltott kötete és Apponyi Albert emlékirata is kalapács alá került

2024. május 14. 13:20 MTI

Csaknem kétmillió forintot fizettek József Attila Döntsd a tőkét, ne siránkozz című, 1931-es verseskötetének (tévesen) dedikált példányáért az Antikvárium.hu vasárnap zárult tíznapos online árverésén. A magas áron elkelt dedikált tételek között szerepelt mások mellett gróf Apponyi Albert, Gárdonyi Géza és Molnár Ferenc könyve is.

Apponyi
József Attila, gróf Apponyi Albert és Gárdonyi Géza

A 22. Dedikált könyvek árverésén 223 egyedileg válogatott tétellel várták az érdeklődőket az aukciós platformon. A könyvakció rekordere a csaknem száz évvel ezelőtt betiltott és elkobzott Döntsd a tőkét, ne siránkozz című kötet lett, egymillió forint felett zárt a gróf Apponyi emlékirata, Gárdonyi Géza regénye, Molnár Ferenc dedikált kötete, és sokat fizettek Santana lemezéért és szovjet űrhajósok aláírásaiért is – közölte az Antikvárium.hu hétfőn az MTI-vel.

A Döntsd a tőkét, ne siránkozz című József Attila verseskötet eredeti kiadása nagyon ritka darab, dedikált példánya még inkább az, árveréseken is ritkán szerepel - ezúttal rekordösszeget, 1 millió 830 ezer forintot fizettek érte.

Ez volt a költő negyedik kötete, amelyet megjelenése után nem sokkal izgatás vádjával betiltottak, példányait elkobozták.

A most elkelt darabot a gyűjtők számára még különlegesebbé teszi, hogy a szerző dedikációjában a címzett nevét pontatlanul írta: Pollatschek Sándorné helyett Pollacsek Sándornénak szól a dedikáció, aki a baloldali értelmiség köreihez tartozott.

Az online aukción a legtöbben és a legtovább gróf Apponyi Albert Emlékirataim című kötetére licitáltak. A politikus szerző, a Monarchia hazai politikai életének egyik meghatározó szereplője két alkalommal volt vallás- és közoktatásügyi miniszter (1906-1910, 1917-1918), az első világháború után ő vezette az 1920-as párizsi békekonferencián részt vett magyar delegációt, ahol emlékezetes védőbeszédben szólalt fel a béketervezet ellen. A dedikált kötet végül 1 millió 111 ezer 111 forintért kelt most el.

Gárdonyi Géza A láthatatlan ember című dedikált kötetéért 1 millió 450 ezer forintot fizettek. Az író a regény 1907-ben megjelent második kiadásának egyik példányát dedikálta Preinrich Gyuláné Rupprecht Ida őnagyságának, 1909-ben. Az aláírás címzettje a magyar művelődéstörténet egyik elfeledett női alakja, aki Petőfit, Aranyt és Adyt is fordított németre.

A 86. licitáló 400 ezer 100 forintért vitte el Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényét, amelyet a szerző Hervay Frigyesnek, régi barátjának dedikált 1912 februárjában, a regény első megjelenése után néhány évvel. Hervay Frigyes író, újságíró, a korabeli kabarészínpadok neves alakja volt.

Az aukción sokat ért egy szovjet űrhajósokat bemutató kiadvány: a többek között Gagarin, Leonov, Komarov és Tyereskova aláírásával ellátott dokumentum 777 ezer 777 forintért kelt el.

Először lehetett hanghordozókra - bakelitekre, CD-kre - licitálni; ezek közül kiemelkedett Santana első LP-jének dedikált darabja (és mellé egy 1987-es koncertjegy), amelyekért több mint 55 ezer forintot fizettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár