2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világ körüli turnéra indul a 24 millió fontra biztosított Magna Carta-másolat

2015. július 1. 10:35 MTI

Huszonnégy millió fontra (10,7 milliárd forintra) biztosították az alkotmányos alapjogok és a törvény előtti egyenlőség megalapozójának tekintett Magna Carta egy ritka másolatát, amely világkörüli turnéra indul az idén - jelentette be a brit kormány. 

A herefordi katedrálisban őrzött darabot "a legkitűnőbb állapotban fennmaradt 1217-es Magna Cartaként", az 1215-ös eredeti okmány fontos átdolgozásaként tartják számon. A biztosítással a brit államkincstár fedezi a károkat, amennyiben a 800 éves dokumentum elveszik vagy bármilyen sérülést szenved a turnén. A biztosítás szeptember 1-jétől az év végéig érvényes.

Idén egész Nagy-Britanniában megemlékeznek az alkotmányos alapjogok és a törvény előtti egyenlőség megalapozójának tekintett okmány, a Magna Carta Libertatum, vagyis a Nagy Szabadságlevél megszületésének 800. évfordulójáról. Földnéküli János király a dokumentumot - sok későbbi képzőművészeti alkotás ábrázolásával ellentétben - nem aláírta, hanem pecsétjével látta el 1215. június 15-én, a Londontól nyugatra fekvő Runnymede mezején, a legősibb, ma is uralkodói rezidenciaként működő királyi kastély, Windsor közelében.

A király és az önkényeskedései ellen fellázadt bárók megállapodása rögzítette a korona hatalmának határait és leszögezte, hogy maga a király sem áll a törvények fellett. A Magna Carta számos cikkelyét figyelmen kívül hagyták vagy átírták az évszázadok során, öttucatnyi passzusából ma már csak három lelhető fel a brit törvénykönyvekben. A dokumentum nagy hatással volt jóval később született történelmi dokumentumokra, köztük az Egyesült Államok alkotmányára is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár