2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben vannak az Altamira-barlang kőkori rajzai

2015. március 31. 08:39

Alig egy évvel azután, hogy ismét megnyitották a turisták előtt, a világhírű Altamira-barlang kőkori sziklafestményei az odalátogatók miatt újra "állandó veszélyben" vannak - kongatták meg a vészharangot spanyol tudósok.

Az Universidad Complutense de Madrid 17 egyetemi tanára és további 70 kutató írta alá azt a nyílt levelet, amely az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) figyelmét hívja fel az Altamira-barlang kőkori alkotásaira leselkedő veszélyre. Mint írják, téves az a korábbi, a barlang megnyitását megelőzően készült kutatás, amely megállapította, hogy az ősi sziklafestmények látogathatóvá tétele - amelyről a spanyol kulturális miniszter döntött - nem okoz károkat az alkotásokban.

A falfestményeiről híres barlang a paleolitikum művészetének legismertebb lelőhelye, az észak-spanyolországi Santandertől 30 kilométerre nyugatra fekszik. A 280 méter hosszú, több teremből, folyosóból álló mészkőbarlangban 1879-ben az ásatást vezető Marcelino de Sautuola kislánya fedezte fel a mennyezeten az ősember festményeit.

A freskók az úgynevezett magdalénien kultúra idején, i. e. 13 500 körül készülhettek. A barlang sötétszürke sziklafalát, mennyezetét állatok, bölény-, mamut-, vaddisznó-, vadló- és szarvasábrázolások díszítik. Összesen 600 festmény és 1500 karcolat található a barlangban. 1985-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította az Altamira-barlangot, 2001-ben nyílt meg turisták számára a barlang "hasonmás" változata, az Altamira Múzeum.

A festmények rohamos pusztulása miatt 1982 és 2002 között naponta csak néhány látogatót engedtek be a barlangba, amelyet 2002-ben bezártak, mivel a szakemberek úgy vélték, hogy az emberek jelenlétéből eredő hőmérsékletemelkedés, magasabb páratartalom károsítja az őskori sziklafestményeket. A barlangot - egy 2011-ben készült szakvélemény nyomán - végül csak tavaly nyáron nyitották meg újra a turisták előtt, a szerencsések sorsolás útján, kis csoportokban kereshetik fel az őskori lelőhelyet, alig több mint fél órára.

"A spanyol kulturális minisztérium döntése egyértelmű fenyegetést jelent az alkotások konzerválását illetően. Úgy gondoljuk, hogy az UNESCO-nak és más, kulturális örökségvédelemmel foglalkozó nemzetközi szervezeteknek tudatában kell lenniük azon veszélyeknek, amit az Altamira-barlanggal kapcsolatos politikai döntések jelentenek" - írják a levél aláírói.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár