2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Végre kiderülhet, ki felel a gyilkos romániai sortüzekért

2016. április 6. 12:55 MTI

Az 1989-es romániai forradalom aktájának újranyitását rendelte el Bogdan Licu román ideiglenes legfőbb ügyész, miután tavaly a katonai ügyészség elutasított egy erre irányuló keresetet. Licu szerint az ügyészek nem hasznosítottak fontos információkat.

Licu maga jelentette be, hogy felülvizsgálta a katonai ügyészség tavaly ősszel hozott döntését. Akkor bizonyítékok hiányában döntött úgy a vádhatóság, hogy nem indít újabb vizsgálatot. Bogdan Licu közölte: mostani döntését a legfelsőbb bíróságnak is meg kell még erősítenie, és reményét fejezte ki, hogy ez megtörténik, mert - mint mondta - az eddigi vizsgálatok nem voltak elég alaposak, ezért látja indokoltnak az akta újranyitását.

A romániai 1989-es forradalom kivizsgálása Romániában csak részlegesen történt meg, hivatalosan mai napig sem tisztázták, hogy pontosan kiket terhel a felelősség a gyilkos sortüzekért. A forradalom idején mintegy ezer ember vesztette életét, és több mint kétezren megsebesültek. A legfőbb ügyész szerint a katonai ügyészség lényeges információkat figyelmen kívül hagyva, megalapozatlan döntést hozott. Hozzátette: az eddig lefolytatott vizsgálatok alapján az látszik, hogy nem létezett igazán érdeklődés a vádhatóság részéről lényeges részletek tisztázására.

Licu szerint az ügyészek nem hasznosítottak fontos információkat. Példaként említette, hogy soha nem kérték ki a román szenátus által létrehozott vizsgálóbizottság iratait, pedig ez a testület több ezer embert kihallgatott közvetlenül a forradalom után. Licu hiányolta a román belföldi hírszerzés által készített jelentést is, amely - mint mondta - nem található meg az ügyészégi aktában. Kifogásolta, hogy az eddigi kihallgatások "általános és formális" jellegűek voltak, és a vizsgálat során nem azonosították azokat a személyeket, akik a tüntetőkre lőttek. A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága már többször elmarasztalta Romániát amiatt, hogy nem vizsgálta ki megfelelően az 1989-es eseményeket.

A romániai forradalom december 15-én kezdődött Temesváron, ahol a román hatóságok ki akarták lakoltatni Tőkés László akkori temesvári lelkészt. A Tőkés László megvédésére irányuló tüntetés rendszerellenes tiltakozássá alakult át, a felkelést karhatalmi erők torolták meg, akik december 17-én a tömegbe lőttek.
A temesvári felkelés később átterjedt Bukarestre és az ország többi nagy városára. Az események nyomán bukott meg Nicolae Ceausescu kommunista diktátor, akit rögtönítélő bíróság ítélete alapján végeztek ki nejével együtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár