2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Végre hazatérhetett Mungo Man, a legrégebbi ismert ausztráliai ember

2017. november 20. 12:05 MTI

Visszakerültek a legrégebbi ismert ausztrál ember, a mintegy 42 ezer éve élt Mungo Man maradványai pénteken eredeti „otthonába”, Új-Dél-Walesbe, ahol törzsi rítusokkal ünnepelték a hazatérést - írja a BBC.com.

A ceremónia a bennszülött ausztrálok hosszú ideje tartó kampányának eredménye, melynek célja az volt, hogy Mungo Man eredeti helyén nyugodhasson.

A csontvázat 1974-ben fedezte fel Jim Bowler geológus a Sydneytől mintegy 750 kilométerre délre lévő Mungo Nemzeti Park egy kiszáradt tavának fenekén. A leleteket a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetemre vitték, ahol évtizedeken át tanulmányozták. Megállapították, hogy a csontváz mintegy 42 ezer éves lehet, így ez az eddigi legrégibb ismert ausztrál emberi csontváz.

A maradványok megtalálása újraírta Ausztrália történelmét: a kutatók megállapították, hogy Mungo Mant bonyolult szertartással temették el, ez megváltoztatta a tudomány álláspontját Ausztrália korai történelméről. Mungo Man a tudósok szerint gyűjtögető-vadászó életmódot élt, ízületi gyulladásban szenvedett. Ötvenéves kora körül halt meg. Hátára fektetve, kezeit az ölében keresztezve temették el, vörös okkerfestékbe burkolták. A szakértők szerint az okker a sírtól mintegy 200 kilométerre lévő helyről származott - írja a BBC.com.

A régióban élő bennszülöttek hosszú ideje kérték a maradványok visszajuttatását, elmondásuk szerint Mungo Man eltávolítása nagy fájdalmat okozott számukra. A Mutti Mutti, a Ngiyampaa és a Paakantji/Barkandji közösségek képviselői hagyományos ceremóniával, pálmalevelek égetésével üdvözölték a leletek visszatértét, a maradványokat rejtő koporsót szállító halottaskocsit pénteken. „Évek óta arra vártunk, hogy visszakapjuk őt, nagyon örülök, hogy most visszatért és végső nyugvóhelyére helyezhetjük” - mondta Mary Pappin, a Mutti Mutti közösség vezetője. Mungo Mant a nemzeti park egy titkos helyén temetik el.

Jim Bowler 1967-ben felfedezett egy női csontvázat is, melyet Mungo Lady néven emleget a tudomány. Ezeket a maradványokat már 1991-ben visszavitték. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem már 2015-ben lemondott Mungo Man maradványairól és bocsánatot kért a csontváz elmozdításával okozott fájdalomért. Az elmúlt két évben a Mungo Mant a canberrai egyetemen őrizték, amíg előkészítették a csontváz hazatérését. A maradványokat 104 másik lelettel együtt a hét elején gyűjtötték össze.

Bowler 2015-ben a The Conversation című ausztrál elemző- és véleményportálban megjelent cikkében azt írta: „1974-ben, azon a félreeső vidéken a két folyó között nem tudtunk engedélyt kérni az őslakosoktól. Így amikor bejelentették Mungo Man felfedezését, az őslakosok haragjuknak adtak hangot, hogy őket nem kérdeztük meg”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár