2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Valóban Assisi Szent Ferenc korából származik az ereklyeként tisztelt kenyérzsák

2017. szeptember 26. 10:31 MTI

Dán tudósok szénizotópos kormeghatározással igazolták, hogy valóban Assisi Szent Ferenc korából származhat az a kenyeres zsák, amit több mint 700 évig ereklyeként őriztek az itáliai Montella melletti Folloni rendházban.

A legenda szerint 1224 telén a Folloni rendház ajtajának küszöbén találták a kenyeret rejtő textilzsákot. Azon a télen Szent Ferenc Franciaországban járt, a legenda szerint egy angyal hozta a kenyeret, melynek zsákját azóta őrizte ereklyeként a kolostor.

A zsákmaradványokat egy dán-olasz-holland kutatókból álló csoport vizsgálta meg a Dél-dániai Egyetemen dolgozó Kaare Lund Rasmussen docens irányításával. A kutatás eredményét a ScienceDaily.com beszámolója szerint a Radiocarbon folyóiratban publikálták. A szénizotópos kormeghatározás alapján a textilmaradványok eredeteként a 1220 és 1295 közötti időszakot jelölték meg. Mint a kémikus Rasmussen megjegyezte: az időpont egybeesik a legenda születésével.

A kutatók kenyérnyomot is találtak az anyagon, ugyanis sikerült kimutatni a sok penészgombában megtalálható ergoszterol jelenlétét, mely a kenyérsütésre is utalhat. Ebből vonták le azt a következtetést, hogy valóban kenyér lehetett a zsákban. A hagyomány szerint az 1224-ben a rendház küszöbén talált kenyeres zsákot később oltárterítőként használták és kisebb darabokat vágtak ki belőle, amelyeket más itáliai vallási intézmények kaptak meg.

Amikor 1732-ben egy földrengés romba döntötte a régi rendházat, újat emeltek helyette, és a zsák maradványait gondosan elzárták. 1807-ben a maradványokat a Santa Maria del Piano templomban helyezték el. 1817-ben a textil fele visszatért a rendházba, 1999-ben pedig a maradványok másik felét is visszakapta a kolostor. A fennmaradt zsákdarabokat ma egy ereklyetartóban őrzik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár