2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra elözönlötték a rómaiak Szombathelyet

2015. augusztus 28. 11:28 MTI

Ismét fellobbant a karnevál lángja és ezzel kezdetét vette Közép-Európa legnagyobb históriás játéka Szombathelyen; a Savaria Történelmi Karneválra a követező három napban százezer érdeklődőt várnak a szervezők.

A hagyományokat követve a római XV. Apollinaris Legio második korszakának ünnepélyes bevonulása után a főterén felállított Vesta kegyhelyen Szombathely polgármestere gyújtotta meg a lángot, aki az ünnepi alkalomhoz illően - csakúgy mint sok karneválozó - jelmezt, tógát öltött magára. Puskás Tivadar a karnevált megnyitva hangsúlyozta, a szombathelyiek büszkék a múltjukra, a város történelmére. Ebből a büszkeségből és a történelem iránti érdeklődésből született meg a karnevál ötlete és ebből táplálkozik az az igény, hogy évről évre megrendezzék a közös játékot, izgalmas időutazást - mondta.

A karneválnyitó ceremóniát követően a Történelmi Témaparkban ismét kezdetét vette a látványos tüzes játék, amely az idén Róma alapítását, Romulus és Rémus, illetve a Trója bukása után a menekülőket vezető Aeneas legendáját elevenítette fel. A fórum színpadát a megnyitó után a kanadai Lemon Bucket Orchestra zenekar vette birtokba, a Borok utcájában a Via Vinorumon pedig világzenei utcabál kezdődött.

A XVI. Savaria Történelmi Karneválon mint 23 helyszínen csaknem 300 programot kínálnak a szervezők. Katonai hagyományőrző csoportok harcászati bemutatói, karneválszínházi előadás, képzőművészeti kiállítások, ókori esküvő, rendhagyó múzeumi tárlatvezetés, koncertek, vásári forgatag, a kicsik számára kézműves foglalkozások, mind részei a bőséges programkínálatnak. A leglátványosabbnak azonban továbbra is a karneválozók jelmezes, fáklyás felvonulása ígérkezik pénteken és szombaton, a menet mindkét este hét órakor indul. A felvonuláson várhatóan idén is több száz jelmezes vesz részt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár