2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb barlangot találtak, amely holt-tengeri tekercseket rejtett

2017. február 9. 16:46

Kutatók egy csoportja megtalálta a tizenkettedik olyan barlangot, amely holt-tengeri tekercseket rejtett. A barlangban a régészek korsók, ruhák és bőrszíjak maradványait mellett egy üres tekercset is találtak. A kutatók úgy vélik, a barlangból számos tekercset loptak el.

1947 és 1956 között a ciszjordániai Kumránban 11 barlangban bukkantak rá a holt-tengeri tekercsekként ismert, mintegy 2000 éves dokumentumokra. A tekercsek a héber Biblia könyvei mellett a – feltehetően – esszénus közösség szabályzatát, szentírás-magyarázatokat, valamint naptárakat is tartalmaztak.

Az első tekercseket beduin pásztorok találták meg, akik a kincseket régiségkereskedőknek adták el, míg más dokumentumokra ásatások során találtak rá. A feltárásban részt vevő régészek a helyszínen talált modernkori balták alapján megállapították, hogy a barlangot kirabolták. Így tehát minden olyan tekercset, amely írást tartalmazhatott, ellopták.  A tudósok úgy vélik, az üres tekercset is írásra használták volna.

„Bár a nap végéig tekercset nem találtunk, és ehelyett csak egy korsóba feltekert pergamenre bukkantunk, amelyet írásra történő felhasználásra volt előkészítve, az eredmények minden kétséget kizáróan azt mutatják, hogy a barlang tekercseket tartalmazott, amelyeket elloptak” – áll az ásatást vezető  Oren Gutfeld, a Héber Egyetem Régészeti Intézete munkatársának közleményében. 

A leletek között korsók, egy, a tekercsek összekötözésére használt bőrszíj, inak, valamint a töredékeket összekötő bőrdarabok is voltak. A több ezer, múzeumokat és magángyűjteményeket gazdagító tekercs közül elképzelhető, hogy eredetileg több is ebben a barlangban volt hosszú évszázadokon át, és nem az eddig felfedezett tizenegyben. 

A barlang feltárása egy kiterjedt projekt része, amelynek keretében az Izraeli Műemlékvédelmi Hatóság a Júdeai-sivatagban folytat ásatásokat. A műveletet a sivatag területén egyre gyakoribbá váló fosztogatások tették sürgetővé. Israel Hasson, az Izraeli Műemlékvédelmi Hatóság vezetője szerint a fontos felfedezés igazolja, hogy még sok munkát kell elvégezniük a Júdeai-sivatagban a régészeknek, és nagy jelentőségű leletek várnak még felfedezésre.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A 12. barlangAz egyetlen pergamen, amelyet a barlangban találtak

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár