2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új helyre kerül az egri Végvári vitézek szoborcsoport

2015. április 28. 11:55

Kedden megkezdődött Egerben Kisfaludi Strobl Zsigmond Végvári vitézek című szoborcsoportjának új helyén, a Végvári vitézek terén történő felállítása. 

A három, egyenként mintegy 2,5 tonnás elemből álló kompozíció 1967 óta a Dobó téren, a Városháza előtt állt. Az alkotást még tavaly februárban, az egri történelmi belváros mintegy 6 milliárd forintos rehabilitációs programjának részeként szállították el restaurálásra. Ugyanekkor vitték el felújítani Stróbl Alajos 1907-ben felállított, a várvédő Dobó Istvánnak emléket állító kompozícióját is.

A Dobó-szobor már tavaly júliusban visszakerült eredeti helyére. A Végvári vitézek szoborcsoport azonban csak a városrehabilitációs program utolsó elemének, a Dobó tér szomszédságában lévő, az egykori Szúnyog közben kialakított Végvári vitézek terén zajló munkák előrehaladtával foglalhatja el új helyét.

Mint azt Böjte Horváth István szobrász és Schütz Zoltán okleveles restaurátor a helyszínen az MTI-nek elmondták, a Végvári vitézek szoborcsoport restaurálásával csaknem egy éve végeztek már, azonban a kompozíciónak helyet adó téren zajló régészeti munkák elhúzódása miatt csak most kerülhet sor az alkotás elhelyezésére. A munkával várhatóan a következő napokban fognak végezni.

A polgármesteri hivatal korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a két szoborcsoport felújítása mintegy 35 millió forintba került.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár