2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Törzsi vezető volt a Ractoni Ember

2014. december 16. 13:15

Magas rangú, a bronzkori törzsi elithez tartozó katonai vezető volt az a 4200 éve élt férfi, akinek csontváza mellett az egyik legrégebbi ismert bronztőr került elő Nagy-Britannia területén.

A szinte teljesen komplett, 4200 éves csontvázra a nyugat-sussexi (Anglia) Westbourne mellett, Chichester közelében, egy mezőgazdasági területen bukkantak még 1989-ben. A felfedezésének helyéről Ractoni Embernek (Racton Man) nevezett lelet egyike azon kevés ismert bronzkori csontváznak, amelyeket tőrrel együtt temettek el.

A chichesteri Novium Museum szakembereinek idén első ízben nyílt alkalmuk arra, hogy alapos, mindenre kiterjedő kémiai, csonttani és kormeghatározó vizsgálatok alá vessék a bronzkori leletegyüttest. James Kenny régész tájékoztatása szerint a Ractoni Ember 45 éves korában, harc közben esett el, erre utalnak a könyökénél és a vállánál látható kard okozta vágásnyomok.

A stronciumizotópok gyermek- és fiatalkorban a fogzománcban konzerválódott arányai alapján sikerült megállapítani, hogy a férfi valahol Dél-Angliában, West Sussex környékén nőtt fel. Kiállása igen tekintélyt parancsoló lehetett, ugyanis 182 centiméter magasra nőtt; a glasgow-i Scottish Universities Environmental Research szakemberei által végzett radiokarbonos vizsgálatok szerint valamikor i.e. 2300-2150 között hunyt el. A Ractoni Ember degeneratív gerincbetegségben szenvedett, fogtályoga és -szuvasodása volt, illetve krónikus arcüreggyulladást állapítottak meg nála.

A ractoni lelőhely

A közösség többi tagjától egyértelműen a sírmellékletként eltemetett bronzkori tőr különböztette meg. A Ractoni Ember baloldalán feküdt, kezében egy tőrrel, amit apró, már-már aranyként csillogó szegecsekkel díszítettek. A tőr nem csak ceremoniális célokra szolgált, időnként ugyanis élesítették, s a radiokarbonos vizsgálatok szerint ez az egyik legkorábbi olyan bronztárgy, amelyet Nagy-Britannia területén valaha feltártak. A lelet jelentőségét növeli, hogy a tőr abban az átmeneti időben készült, amikor a mai Nagy-Britanniában a rézkort felváltotta a bronzkor (i. e. 2100-i. e. 700): ebben az időben a réztárgyak teljesen kiszorultak, s megjelentek a réz és ón kiolvasztásával, majd ötvözésével előállított bronzfegyverek, -edények és - díszek.

A Ractoni Ember állkapcsa

"Nagyon ritka az olyan temetkezés, ahova tőrt helyeztek, mely szokás nagyon rövid ideig, legfeljebb néhány generáción keresztül élt. Megtalálni egy csontvázat mellette, ráadásul ismerni az eszköz keletkezésének idejét - ez nemcsak nemzeti, hanem európai jelentőségű is" - mondta Stuart Needham, a bronzkori fémmegmunkálás kutatásának elismert szaktekintélye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár