2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több mint száz évig állt egy fának támasztva egy puska Nevadában

2015. január 16. 11:31 MTI

A kelet-nevadai Great Basin Nemzeti Parkban egy fának támasztva találtak egy 132 éves Winchestert a közelben kutató amerikai régészek, akik úgy vélik, a puskát több mint száz éve hagyhatta ott a gazdája.

A Winchester, melyet felirata szerint 1882-ben készített és szállított a gyártója, olyan régóta támaszkodott a sivatagos területen álló borókafához, hogy a fa puskatus megtöredezett és elkorhadt a napsütéstől, a fegyver csöve pedig elrozsdásodott. A Great Basin park szóvivője, Nichole Andler szerint igazi rejtéllyel állnak szemben a kutatók. "Biztos, hogy jó ideje állhat már ott a puska, mert a tust belepte a por, egy részét föld borítja. De nem tudjuk, pontosan mennyi idő telhetett el, mióta valaki odatámasztotta" - magyarázta.

A Winchester 1873-as modelljéből több mint 700 ezret gyártottak 1873 és 1916 között. Népszerűsége miatt ragadt rá az elnevezés: "a puska, mely legyőzte a Nyugatot". Akkoriban, amikor a szóban forgó példányt eladták, a kelet-nevadai pusztaságnak ezen a barátságtalan részén bányászat és állattenyésztés folyt. Az ötezer éves fenyőiről, sivatagi állat- és növényvilágáról ismert Great Basin Nemzeti Parkot 1986-ban létesítették.

A szakértők egyelőre nem tudták megállapítani, ki vette a puskát, és mi történt a fegyverrel az azóta eltelt 132 évben. Először tavaly novemberben pillantotta meg a terülten kutató régészek egyike. Adler szerint addig valószínűleg azért nem vette észre senki, mert a puskatus szürkéje beleolvadt a boróka törzsének színébe. A szóvivő hozzátette: mielőtt az antik darabot a parkban kiállítják, szakértők veszik kezelésbe, nehogy az állapota tovább romoljon, de nem akarják oly módon restaurálni, hogy újabbnak látszódjék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár