2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szovjet katonák maradványai kerültek elő az Újpesti piacnál

2016. május 4. 17:58 MTI

Több mint tíz, vélhetően a második világháborúban elhunyt ember maradványai kerültek elő az Újpesti piac építkezési munkálatai során április végén - tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium (HM).

Korábban Újpest honlapján is beszámoltak arról, hogy az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft. bejelentést tett az újpesti rendőrségen, hogy emberi maradványokat találtak az építkezés során. A kivitelező tájékoztatása szerint a távhővezeték nyomvonalán feltehetően emberi csontot, ruhamaradványt és egy katonai kulacsot is találtak. Akkor a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére azt közölte: április 22-én este érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy a IV. kerületi István úton egy építkezésen vélhetőleg emberi csontokat találtak. A csontok eredetének tisztázása érdekében a rendőrség helyszíni halottszemlét tartott, és megállapították, hogy a csontok háborús eredetűek, így a helyszínt átadták a Honvédelmi Minisztérium (HM) Kegyeleti Csoportjának - tették hozzá.

A HM az MTI megkeresésére azt válaszolta: összesen 15 emberi maradvány került elő. A "sírmellékletek" (gombok, kitüntetések) egyértelműen szovjet katonai ruházatra utalnak - tették hozzá. A helyszínen robbanóeszközt nem, de néhány szovjet PPS töltényhüvelyt találtak.

Wintermantel Zsolt, a kerület polgármestere blogjában - kiemelve, hogy ő maga "sem szakértő, sem történész" - részletes beszámolót közölt az esetről. Azt írta: a feltárás során előkerült leletek, bizonyítékok nemcsak azt támasztják alá, hogy szovjet katonákról van szó, de az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy világháborús, tehát 1945-ös eredetű sírról lehet szó. "A zubbonygomb után ugyanis felszínre került egy állományjelző, több kitüntetés, cigarettatárca, egy érme (talán pénz) és néhány koporsómaradvány is" - tette hozzá a kerület vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár