2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Száz év után újra készülnek egyedi Fabergé-tojások

2015. február 25. 11:07 MTI

Egy évszázad után újra gyártanak húsvéti Fabergé-ékszertojásokat. A 99 évvel az utolsó Fabergé-tojás legyártása után készült első ékszertojást kedd este mutatták be a katari Dohában, a világ egyik legnagyobb óra- és ékszerkiállításának VIP-nyitógáláján, az Al Fardan ékszergyár standján.

A Fabergé-gyöngytojás elnevezésű, "katari ihletésű" iparművészeti remekművet 139 hófehér, katari gyöngyhalászok által a felszínre hozott természetes gyöngy, több mint 3300 gyémánt és sok egyéb drágakő díszíti. Az ötnapos óra- és ékszerkiállítás után a kincset áruba bocsátják, és szakértők szerint legalább kétmillió dollárt adnak érte, ha ugyan nem sokkal többet, hiszen az orosz cárok számára több mint 100 évvel ezelőtt készült Fabergé-tojásokért akár több tízmillió dollárt is megadnak.

A legutóbb elárverezett, egy szemétből kimentett eredeti Fabergé állítólag 30 millió dollárért talált gazdára tavaly. Az utolsó, hivatalosan is megerősített ár egy Fabergé-tojásért 18,5 millió dollár volt, ezt 2007-ben fizették a Christie's egy londoni aukcióján. Az első világháború óta készült első Fabergé-tojást a főleg gyöngysorairól ismert Al Fardan kereskedőház rendelte a Fabergé cégtől. A gyártó szóvivője, Alize Morand azt mondta, ezzel a példánnyal akarják "felvezetni" az utolsó cári ékszertojás 100. évfordulóját, és a közeljövőben további Fabergé-tojásokat dobnak piacra.

Fabergé-tojásoknak a Pierre Carl Fabergé híres ékszerész által készített ékszereket nevezik. A leghíresebb, egyedi példányok III. Sándor és II. Miklós cár számára készültek, akik hitvesüket ajándékozták meg vele húsvétra. Az utolsót II. Miklós rendelte felesége, Alekszandra számára, alig pár hónappal azelőtt, hogy a bolsevikok megdöntötték hatalmát. A Fabergé adatai szerint az egyedi tojásokból összesen 50 tojás készült, ebből 43 élte túl a bolsevik forradalmat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár