2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sírfalakkal együtt lopták el az ókori falfreskókat

2015. november 27. 14:57 MTI

A dél-olaszországi Paestum egyik ókori sírjából a sírfalakkal együtt lopták el azt az öt falfreskót, amelyet az olasz csendőrség műemlékvédelmi egysége talált meg, mielőtt elhurcolták volna őket Olaszország területéről.

A régészeti felügyelet korábban nem is tudott létezésükről, mivel a freskókat sírrablók vitték el a campaniai Paestum régészeti területén levő egyik, még kiásatlan sírból: az oldalfalakkal együtt emelték ki őket az ókori temetkezési helyről. Egy svájci műgyűjtő vásárolta meg az öt freskót több mint 1 millió euróért (312 millió forint). A műkincseket az olasz hatóságok az olasz-svájci határon levő Campione d'Italiában találták meg, egy raktárban.

Gabriel Zuchtriegel, a paestumi régészeti ásatások igazgatója elmondta, a freskók egy i. e. 4-3. századi arisztokrata sírból származnak. Az egyik jelenetben egy ifjú harcos tart hazafelé a csatából, kezében dárdákkal és pajzzsal. Öszvért vezet, amely a harci zsákmányt szállítja. A freskón egy kutya is látható. Egy másik freskó a hazatérő harcost és az őt örömmel fogadó nőket ábrázolja.

A freskók január 10-én térnek vissza Paestumba, de nem az eredeti sírba, mivel azt még nem sikerült kideríteni, hogy a sírrablók hol találták meg a valószínűleg más leletekben is bővelkedő kriptát. A megtalált műkincseket Dario Franceschini olasz kulturális miniszter jelenlétében mutatták be az olasz sajtónak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár