2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Segítette-e Szenes Iván Taxi-Mancija a szocializmus építését?

2014. december 2. 10:58 MTI

Bemutatták Simándi Irénnek a Magyar Rádió 1949 és 1952 közti történetét bemutató könyvét Budapesten, az intézmény Pollack Mihály téri épületének Márványtermében hétfőn.

Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a bemutatón arról beszélt, hogy a könyvből kibontakozik a rádió akkori két arca: a pártpropagandát sulykoló intézmény külső képe, illetve, hogy milyen volt eközben az intézmény belső élete, az emberek, akik a műsorokat készítették. A vezérigazgató felidézte, hogy 1950-ben az irodalmi osztály vezetője a szakmailag és ideológiailag képzett káderek hiányára panaszkodott. Szenes Iván Taxi-Manci című slágere kapcsán pedig éles vita bontakozott ki arról, hogy a dal mennyiben segíti, illetve hátráltatja a szocializmus építését.

Koltay András, az MTA Médiatudományi Kutatócsoportjának vezetője, a médiatanács tagja a könyvbemutatón elmondta: a magyar sajtótörténet csupán 1892-ig van szisztematikusan feldolgozva, utána már óriásiak a fehér foltok, melyek eltüntetésben segítenek Simándi Irén kötetei. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Magyar Rádió nemzeti intézmény, melynek története mindig túlmutat önmagán, e kötetből is Magyarország történetének néhány éve rajzolódik ki, különösen igaz ez az 1956-os forradalom napjaira.

Simándi Irén elmondta, hogy már készül a következő, záró kötet, amely az 1953 és 56 közötti időszakot dolgozza fel, kitekintéssel az 1958-as íróperre, melyben a forradalom napjaiban működő Szabad Kossuth Rádió munkatársait is elítélték. A következő kötetből kiderül például, miként történhetett meg, hogy Piros László belügyminiszter 1956. október 23-án a rádióból tudta meg, hogy ő engedélyezte a rádiónál lévő tüntetést - mondta Simándi Irén, aki szerint a forradalom időszakának dokumentumai meglehetősen hiányosak.

A most bemutatott kötetről elmondta: 1948 decemberében megalakult a párt propaganda osztálya, amely közvetlenül irányította a rádiót. Megmondták, miként kell tájékoztatni például a nagy koncepciós perekről, az imperializmus vagy éppen a kulákság elleni harcról csakúgy, mint az ötéves terv legfrissebb eredményeiről. Ennek érdekében még Sztálinvárosban (a mai Dunaújvárosban) is berendeztek egy rádióstúdiót. Mi több, a gyerekműsorokban Lenin, Sztálin és a nagy kínai kommunista vezető, Mao Ce-tung csodás tetteiről hallhattak a gyerekek.

A Gondolat Kiadónál a napokban megjelent Politika, társadalom, gazdaság a Magyar Rádióban 1949-1952 című könyv több mint 400 oldalon eredeti dokumentumok, korabeli műsorrészletek leiratai segítségével mutatja be az intézmény négy évét, a rádió államosításától és az első Rákosi-kormány megalakulásától - mely éppen a Márványteremben tette le az esküt Szakasits Árpád köztársasági elnök előtt -, egészen 1952-ig, amikor Rákosi Mátyás hatvanadik születésnapját ünnepelték.

A kötet az 1949-es év kapcsán felidézi, miként mutatta be a rádió a Mindszenty- és Rajk-pert, 1950-ben miként szilárdult meg a pártirányítás, hogy zajlott az ötéves terv propagálása, 1951-ben miként kontrollálták a rádiót és milyen volt 1952, a személyi kultusz csúcsra járatása, a megfelelés éve volt a Magyar Rádiónak. A hétfőn bemutatott kötet előzménye, a két évvel ezelőtti Politika, társadalom, gazdaság a Magyar Rádióban 1945-1948 című munka bemutatja a rádió világháború utáni ujjászervezésétől a fordulat évéig tartó időszakot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár