2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Routerbe rejtették az ókori érméket a csempészek

2015. június 17. 11:54

A bulgáriai vámhivatal 82 darab, II. Philipposz makedón király korából származó, routerekbe rejtett érmét foglalt le a Szófiai Nemzetközi Repülőtéren. A műkincsek az eszközök alaplapjához voltak hozzáragasztva. A routereket egy dobozban helyezték el, amelyet az Egyesült Államokba küldtek volna futárral, ám a vámhivatal illetékesei az utolsó pillanatban lekapcsolták a csempészeket.

A 82 ezüst tetradrachma az i. e. 4. századból származik, és a szakértők szerint mindet egyetlen feltárás során találták meg. Az i. e. 359 és 336 között vert érmék közül néhányon Philipposz király idealizált képmása látható. A bolgár kulturális örökségről szóló törvény szerint az érmék mindegyike "rendkívüli kulturális, pénzügyi és tudományos értékkel bír."

Nem tudni, hogy a tárgyakra Bulgáriában, vagy más országban találtak-e rá. Mivel II. Philipposz uralkodása idején a mai Bulgária bizonyos területei az ókori Makedónia részét képezték, a királyságban pedig kiterjedt kereskedelem folyt, könnyen elképzelhető, hogy az ókori érmék valóban a délkelet-európai országból kerültek elő.

Bulgáriában rendkívül gyakoriak a szervezett bűnözői hálózatok által elkövetett műkincsrablások. A fosztogatók általában rendkívül találékony módon juttatják ki a leleteket az országból. A hatóságok számításai szerint a műkincscsempészet 260 millió eurós bevételt jelentenek a maffiának, amellyel a drogkeresekedelem után ez a második legjövedelmezőbb ágazat. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár