2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ritka fotókon a brit kerékpáros gyarmatosítók és az ellenálló zimbabwei törzsek

2017. október 4. 13:34

Különleges képeket készített 1896 és 1900 között, a „versenyfutás Afrikáért”, vagyis a fekete kontinens egyik legnagyobb gyarmatosítási hulláma idején Wula Rausch, aki Cecil Rhodes angol üzletember, bányatulajdonos és gyarmati kormányzó brit katonáit, valamint az ellenálló törzseket is lekapta a mai (akkoriban Rhodes családnevéből eredően sokáig Rodéziának is nevezett) Zimbabwe területén. A fotósorozat a közelmúltig Zimbabwében vészelte át az eltelt évtizedeket.

Az 1885-ös berlini kongresszust követően kezdődött a végső hajsza Afrika még szabad területeiért az európai gyarmatosítók között. Az első világháború előestéjére – két független állam, Libéria és Abbesszínia (Etiópia) kivételével – az egész fekete kontinens gyarmati befolyás alá került. A britek Afrika keleti részén, az Egyiptom-Dél-Afrika tengelyen kívánták növelni gyarmataik területeit.

A mai Dél-Afrikától északra elhelyezkedő Zimbabwe földjein a bányamágnás Cecil Rhodes már az 1880-as években megvetette lábát, 1888-ban jövedelmező bányászati jogot szerzett a ndebele törzs fejétől, Lobengula királytól. A helyiek számos alkalommal felkeltek az egyre többet követelő britek ellen, ám a Maxim géppuskákkal felszerelt európaiak létszámhátrányuk ellenére is súlyos túlerőben voltak a két matabele-háború, valamint a számos „lázadás” során. Mlimo, a matabelék vezetője az 1896 márciusában kezdődött második háború előtt meggyőzte népét (főként ők láthatók a képeken), hogy az a négyezer, földjükön megjelenő telepes az oka a szárazságnak, a sáskajárásnak, valamint a szarvasmarhák elhullásának. Kevés esélyük volt arra, hogy felkelésük sikerrel járjon.

A 19. század végi viszonyokat kivételesen hűen mutatja be a Bulawayo városában egy fotóstúdiót is felállító Wula Rausch fotósorozata, amely az 1896 és 1900 közötti években készült. A bányamágnás tiszteletére 1895-től Rodéziának nevezett terület katonai életét jeleníti meg előttünk. Láthatunk a lőszert a vállukon átdobó, homokzsákok fedezékében, Maxim-puskákkal felvértezett briteket, valamint kerékpáros hadosztályokat is. Különösen érdekes az a fénykép, amelyen a szeretteiktől érkező levelek kiosztására várnak az európaiak. Számos fotó mutatja be a helyi törzsek életét is. A képsorozat a közelmúltig Zimbabwében vészelte át az eltelt évtizedeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Fort Gaberons temetője, ahol a Krokodil-medencében elhunytak feküdtekHelyi katonák vizes kocsikkalA rodéziai Bulawayo város vasútállomásaKanadai katonák BulawayóbanFort Umluglu védelmeAz első vonat köszöntése BulawayóbanA frontra készülő britek

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár