Rejtélyes lámpásokat találtak egy 2000 éves római edényben

2016. november 22. 12:51

Svájci régészek nemrég rejtélyes leletre bukkantak. Az edény tele volt bronz érmékkel és olajlámpásokkal, amelyeken különböző ábrázolások figyelhetők meg: többek között egy legyőzött gladiátor képe, Luna istennő képmása és egy erotikus jelenet is látható.

Rejtélyes, 2000 éves római lámpások

A leletet az északi svájci kanton, Aargau Windisch nevű településén találták építkezési munkálatok közben. A kutatók szerint az edényt tartalmával együtt mintegy 2000 évvel ezelőtt temethették el, amikor a mai Aargau helyén egy római légió tábora, Vindonissa állt. A régészek szerint egy tipikus főzőedény volt, amelyet az ott állomásozó katonák használtak – olvasható a Seeker honlapján.

Fotó: Aargau kanton régészeti osztálya

Az edényt elsősorban tartalma teszi különlegessé, a 22 olajlámpa, amelynek mindegyikén egy meghatározott ábrázolás: Luna holdistennő, egy gladiátor, egy szárnyas puttó, egy oroszlán, egy páva alakja vagy egy erotikus jelenet látható. A lámpákban kétezer évvel ezelőtt gondosan elhelyeztek egy-egy bronz érmét is. Az érmék legtöbbje i. sz. 66-67-re datálható, Nero császár uralkodása idejére. Az érmék nagyon alacsony értéket képviselnek, és feltehetően csak egyfajta jelképként funkcionáltak.

Fotó a feltárásról
Fotó: Aargau kanton régészeti osztálya

„Ami meglepett minket, az az érmék és lámpák mennyisége és kombinációja volt” – szögezte le az aargaui kanton egyik régésze, Georg Matter egy közleményben. Az edényben emellett elszenesedett csontdarabokat is találtak. A vizsgálatok során kiderült, hogy állati maradványokról van szó, ez pedig kizárja, hogy az edényt emberi csontok tárolására alkalmas urnaként használták volna.

Római falak Vindonissában
Fotó: Aargau kanton régészeti osztálya

Matter azt is beismerte, hogy a lelet egyelőre megoldatlan rejtélyt jelent számukra, mivel még csak hasonlóval sem találkoztak eddig. „Azt gyanítjuk, hogy ez egy rituális temetés. Azonban csak találgatni tudunk a mögötte húzódó gondolatokról és szándékokról” – fejtette ki a kutató.  

Private Sentinel

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
 <br /><i>Fotó: Aargau kanton régészeti osztálya</i>Fotó a feltárásról <br /><i>Fotó: Aargau kanton régészeti osztálya</i>Római falak Vindonissában <br /><i>Fotó: Aargau kanton régészeti osztálya</i>
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma