2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rehabilitálja a nácik által üldözött tudósokat a Wroclawi Egyetem

2015. január 5. 12:47 MTI

A Wroclawi Egyetem jelképesen visszaadja 262 tudósnak doktori címét, melyektől a hitleri Németország fosztotta meg őket - írta a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap hétfőn.

Az alsó-sziléziai Wroclaw - mely az 1945-ös potsdami konferenciáig Breslau néven a Német Birodalomhoz tartozott - azon egyetemi városok egyike volt, melyek a második világháború alatt birodalmi viszonylatban is élén jártak a tudományos fokozatoktól való megfosztásokban. A címeket jobbára a zsidóktól vették el, akiket Németország árulóknak minősített, miután a zsidóüldözés elől külföldre menekültek.

Kai Kranich német történész állította össze a tudományos fokozatuktól megfosztott tudósok listáját. Kranich kutatásokat végzett az akkori egyetemi vezetés és a nácik együttműködéséről. Listája elkészítése után különféle németországi intézményeknél folyamodott, hogy rehabilitálják a wroclawi tudósokat, de ezek - köztük a német elnöki hivatal is - sorra elutasították kérését. Joachim Gauck német elnök hivatala azzal érvelt, hogy a Schlesische Friedrich-Wilhelms-Universität zu Breslau nevű egyetem 1945-ben megszűnt, és a károsultak többsége már nem él.

A jelképes elégtételt végül az utódintézménynek tekinthető Wroclawi Egyetem vállalta. A lapnak Marek Bojarski professzor, az egyetem rektora úgy nyilatkozott, intézménye szembesülni akar az akadémiai élet alapelveinek ellentmondó eljárással, hogy az soha többé ne ismétlődjék meg. Az ünnepséget január 22-én tartják meg, a mai lengyel és német tudósok, valamint a rehabilitált személyek leszármazottjainak részvételével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár