2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reagan forradalma – így lett a hollywoodi színészből amerikai hős

2016. december 15. 16:15

Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok 40. elnökeként a nyolcvanas évek és a hidegháború korának meghatározó alakja volt. Az egykori hollywoodi színész számára hosszú és rögös út vezetett el Kalifornia kormányzói székébe, majd a Fehér Házba, ahol 1981-től 1989-ig töltötte be az elnöki címet. Milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a nagy kommunikátornak, hogy elnyerje, majd meg is őrizze Amerika bizalmát?

A rádiós tapasztalattal rendelkező Ronald Reagan hollywoodi karrierje a harmincas évek végén indult. Számos filmben játszott, köztük az egyik leghíresebb az 1939-es Sötét győzelem, melyben Humphrey Bogart és Bette Davis oldalán csillogtatta meg tehetségét. A hatvanas évek közepén lépett a politikai pályára, 1967-ben megválasztották Kalifornia Állam kormányzójának. A posztot 1974-ig töltötte be és ez alatt az idő alatt lett Kalifornia az Egyesült Államok legfejlettebb állama.

Nem sokkal hivatalba lépése után fegyveres merénylet áldozata lett a nyílt utcán New York-ban. A merényletkísérlettől és annak következményeitől népszerűsége csak nőtt. Reagan megértette, hogy mindez egyfajta részvétreakció. Az amerikaiak neki szorítottak, nem akarták elveszíteni az elnököt. Felépülése után erősnek és határozottnak mutatkozott, valóságos amerikai hősként tekintettek rá. Reagan optimizmust és reményt árasztott magából, jó érzést adott az embereknek.

Ronald Reagan eltökélt retorikája tette lehetővé, hogy gyakorlatias legyen. A belé vetett hittől lett a konzervatívok élharcosa. Tény, hogy számos intézkedése között megemelte az adókat, két abortusz-párti tagot is kinevezett a legfelsőbb bíróságra, sőt aláírta a hárommillió illegális bevándorlónak kegyelmet adó törvényt. A nép mindezek ellenére megbocsátott neki, mert az ő „bajnokuk” volt. Reagan mindig is úgy vélte, az elnököket annak alapján ítélik meg, amit elértek. Értett a politikához, a lehetőségek művészetéhez. Mindezek, és persze vonzó személyisége voltak sikerének kulcsa.

Ronald Reagan politikai pályafutásának legfontosabb momentumait szakírók, televíziós szakemberek, egykori politikai szakértők és újságírók idézik fel „A 80-as évek Amerikája” című sorozatban. A producereként Tom Hankset jegyző műsorban korabeli felvételek és hírműsorok részletei színesítik a szakértők elbeszéléseit. „A 80-as évek Amerikája” hétköznap esténként 22 órakor vetíti a Spektrum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár