2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Puskásék még kilenc góllal is verték a románokat

2015. szeptember 4. 16:04

A magyar és a román labdarúgó-válogatott közötti összecsapásokra – történelmi okokból – mindig is a szokásosnál nagyobb várakozással tekintettek a szurkolók. Nincs ez másképp a ma esti mérkőzés esetében sem, amikor egy győzelemmel – a Feröer-szigetek–Észak-Írország mérkőzés szerencsés alakulása esetén – akár a csoportja élére is ugorhat a magyar válogatott. Röviden áttekintjük a magyar-román összecsapások történetét. 

A magyar labdarúgó-válogatott eddig 24 alkalommal találkozott pénteki riválisával, a román csapattal: tizenegy győzelem és hét döntetlen mellett hatszor vereséget szenvedett. A magyar csapat hivatalos keretek között először 1936. október 4-én, Bukarestben mérkőzött meg a románokkal. A találkozó iránt akkora volt az érdeklődés, hogy román csendőrcsapatok bevetésére volt szükség a rend fenntartásához. A mérkőzésre külön vonatokkal szállították az erdélyi magyar szurkolókat. A több tízezer néző előtt lejátszott találkozón a románok szerezték meg a vezetést, ám Magyarország Lázár és Toldi góljaival fordított, és végül – az MTI tudósítója szerint „úri játékkal” – 2-1-re megnyerte a mérkőzést. Már ez a magyar-román összecsapás sem telt el „botrány” nélkül: a mérkőzés végén egy párnát dobtak be a játéktérre, amelyet a játékvezető azonnal kivitetett a pályáról.

A magyar válogatott 1945. szeptember 30-án már 7-2-re verte Románia legjobbjait, a legnagyobb győzelmet pedig 1948. június 6-án aratta a magyar csapat: barátságos mérkőzésen a Megyeri úton kilencet vágott ellenfelének, amely egyszer sem tudta a gólvonal mögé juttatni a labdát. Puskás mind az 1945-ös, mind az 1948. júniusi találkozón kettőt vágott. 

Videófelvétel az 1945. szeptember 30-án játszott mérkőzésről. A magyar válogatott 7-2 aranyban győzött

Az 1958. október 26-i, bukaresti barátságos mérkőzés – nem függetlenül a két ország közötti feszült diplomáciai viszonytól – az egyik legpaprikásabb hangulatú találkozóként vonult be a magyar-román válogatott meccsek történetébe. Bár az összecsapás csak délután két órakor kezdődött, a román szurkolók már délelőtt tíz órakor özönlöttek a stadionba. Végül nem kevesebb, mint százezer néző tekintette meg a helyszínen a találkozót. A szovjet játékvezető 67. percben, 1-0-s román vezetésnél kiállította a román csapat gólszerzőjét, Constantin Dinulescut, amit a mérkőzést a helyszínen követő – már ekkor is magas pozíciót betöltő – későbbi román diktátor, Nicolae Ceauşescu annyira nehezen viselt, hogy felháborodásában elhagyta a stadiont. Percekig állt a játék, majd a magyarok nem sokkal a kiállítást követően végül fordítani tudtak. A magyar szurkolókat és játékosokat a 2-1-es magyar győzelemmel végződő találkozó előtt és azt követően is érték atrocitások.

Az 1958-as meccs összefoglalója

Az 1972-es EB-sejeltezők mindenki számára emlékezetesek maradtak, akik élőben követték az összecsapásokat. Miután ugyanis a magyar és a román csapat 1972. április 29-én Budapesten 1-1-es döntetlent játszott egymással, Bukarestben pedig május 14-én 2-2-re végeztek a felek  mivel ekkoriban még nem számított az idegenben lőtt gól –, következhetett a mindent eldöntő, harmadik mérkőzés, amelyet semleges pályán Belgrádban rendeztek meg. Bár a találkozó sokáig 1-1-re állt, három perccel a mérkőzés vége előtt Szőke István végül belőtte a magyar csapat Európa-bajnoki részvételét jelentő gólját. Az egyik magyar szurkoló örömében még a pályára is berohant, és megölelte Páncsics Miklóst, aki csak annyit mondott: "Gyorsan le, nehogy lefújja a görög!" - utalt a játékvezetőre a válogatott hátvédje.

Az 1972. áprilisi, 1-1-re végződött EB-selejtező összefoglalója

Legutóbb az 1981. május 13-án, Budapesten játszott VB-selejtezőn – Mészöly Kálmán kapitánykodása alatt –, Fazekas László góljával tudott nyerni a magyar együttes. Bár Magyarország egészen 1999. június 6-ig veretlen maradt Romániával szemben, ettől a naptól kezdve siralmas a mérleg: hat román győzelem mellett mindössze két döntetlen ért el a magyar válogatott. Ebben az időszakban mindössze három találkozón szerzett gólt a magyar csapat. Bár a legutóbbi hazai, zárt kapuk mögött játszott mérkőzésen, 2013. március 22-én a magyar válogatott nagyon közel volt a győzelemhez, a románok végül a hosszabbításban lőtt szerencsés góllal egyenlítettek. Magyarország ma újabb esélyt kap, hogy megtörje a románokkal szembeni harmincnégy éves nyeretlenségi sorozatát.

Összefoglaló a magyar válogatott utolsó Románia elleni győzelméről (1981. május 13.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár