2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pinochet adott utasítást egy chilei diplomata meggyilkolására

2015. október 9. 10:45 MTI

Titkosítás alól újonnan feloldott amerikai hírszerzési dokumentumok szerint Augusto Pinochet chilei diktátor személyesen adott utasítást Orlando Letelier chilei diplomata meggyilkolására, amelyet 1976-ban Washingtonban követtek el. 

Letelier egy ideig Chile washingtoni nagykövete volt, majd 1973-ban Salvador Allende kormányában külügy- és hadügyminiszter. 1973. szeptember 13-án a fasiszta katonai junta letartóztatta, megkínozta és bebörtönözte. Kiszabadulása után előbb Venezuelában, majd az Egyesült Államokban élt. 1976. szeptember 21-én merénylet áldozata lett az amerikai fővárosban, pokolgép robbant a gépkocsijában. Eddig is ismert volt, hogy a merényletet a chilei titkosrendőrség, a DINA követte el. Csütörtökön nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési iratok szerint a gyilkosságra személyesen Pinochet tábornok adott utasítást.

"Reméljük, hogy ezeknek a dokumentumoknak a tanulmányozásával fény derül Pinochet szerepére a gyilkosságban, és arra is, hogy ezt miért nem vizsgálta soha a chilei igazságszolgáltatás" - mondta újságíróknak a néhai diplomata fia, Juan Pablo Letelier szenátor. Hozzátette, hogy a dokumentumok másolatait John Kerry amerikai külügyminiszter adta át hétfőn Chilében Michelle Bachelet chilei elnöknek, aki pedig úgy rendelkezett, hogy a szenátor kapja meg őket. A szóban forgó dokumentumokat egy washingtoni nonprofit szervezet, a Nemzetbiztonsági Levéltár (National Security Archive) is nyilvánosságra hozta csütörtökön. Szerepelnek közöttük olyan külügyminisztériumi táviratok, amelyek chilei informátorok jelentéseit tartalmazzák az 1978 előtti évekből. Az egyik ilyen irat szerint Manuel Contreras, a DINA akkori vezetője elárulta, hogy "Pinochet utasítására ő adott parancsot Letelier meggyilkolására".

Pinochet rémuralma 1990-ig tartott. Letelier haláláért soha nem vonták felelősségre. A 2006-ban bekövetkezett halála előtti években megromlott a viszonya Contrerasszal, kölcsönösen egymás ellen vádaskodtak. Pinochet igyekezett a politikai gyilkosságokat Contreras nyakába varrni, utóbbi viszont kábítószer gyártatásával és Európába csempésztetésével vádolta hajdani főnökét. Contrerast 2005-ben ötszáz évi börtönbüntetésre ítélték emberiesség elleni bűnökért, köztük a Letelier halálában betöltött szerepéért. Idén augusztusban meghalt. "Pinochetet azzal a váddal soha nem állították bíróság elé, hogy nemzetközi terrorista volt, de legalább ezen iratok révén a történelem egyértelmű ítéletet mond felette, és kimondja bűnösségét" - jelentette ki Peter Kornbluh, a Nemzetbiztonsági Levéltár vezető elemzője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár