Páratlan római kori villát talált a kertjében a brit textiltervező

2016. április 18. 11:55 Pallag Zoltán

Sufnitunninggal kezdődött és Nagy-Britannia egyik legnagyobb római kori villájának felfedezésével végződött Luke Irwin textiltervező története Tisburyben (Wiltshire, Nagy-Britannia). Az épület pedig Britannia provincia legnagyobb villaépületei közé tartozik.

Római villa

Irwin az áramot akarta bevezetni kerti bódéjába, hogy a gyerekei pingpongozhassanak, de alig harminc centiméterre a földfelszíntől római kori mozaikokra bukkant. A leletet lefotózta és beküldte a helyi múzeumnak. A Historic England és a Salisbury Museum régészei másnap ki is szálltak a helyszínre, ahol hamarosan megállapították, hogy egy római kori villával van dolgok. Nem is akármilyennel.

Mozaikdarabok

A mozaik a villa padlózatát díszítette, az épület pedig Britannia provincia legnagyobb villaépületei közé tartozik: mérete hasonló lehetett Anglia legnagyobbjához, a híres chedworthi villáéhoz. Miután a régészek megállapították az épület korát és hozzávetőleges kiterjedését, visszatemették a maradványokat, mivel a Salisbury Museumnak egyelőre sem pénze, sem elég szabad kapacitása nincs a teljes feltáráshoz.

Így nézhetett ki korábban a lelőhely

David Roberts, régész (Historic England) szerint a kiemelkedő jelentőségű lelőhely 1400 éve, az épületegyüttes elpusztulása óta érintetlen volt. „Nem kérdéses, hogy ez egy tudományos szempontból nagyon értékes lelőhely” – mondta. Az utóbbi években nem volt arra példa, hogy ilyen nagy kiterjedésű és különösen jó állapotban megőrzött villát találtak volna Nagy-Britanniában. A  lelőhely különösen jó lehetőséget nyújt a kutatóknak, hogy az 1500 évvel ezelőtti római kori és római kor utáni Britanniát tanulmányozzák.

A lelőhelyen talált római kori pénz

„Sajnos a teljes feltárás és a lelőhely állagmegóvása több százezer fontba kerülhet, ami a jelen körülmények között nem teszi lehetővé a munkát” – tette hozzá Roberts, aki azt is elmondta, hogy szeretnének visszatérni a helyszínre és újabb ásatásokat végezni, de egyelőre ez is pénz és idő kérdése. Attól függ, hogy sikerül-e előteremteni a szükséges összeget.

Egy helyszínen talált osztrigahéj

A terület tulajdonosa, Luke Irwin dublini születésű textiltervező kézi készítésű selymeket, kasmírszőnyegeket tervez. Tavaly nyáron talált rá a római kori leletre, amikor az áramot akarta bevezetni a pajtájába. A vezetékeknek ásott kis árok alján valami keményre bukkant. A kutatók azóta el is nevezték Deverill Villának a területet az Irwin által birtokolt 17. századi ház után.  A kutatóárkokban másfél méter magas falmaradványokat találtak, amelyek kiterjedése nagyjából 100x100 méter lehetett. Az egykor fürdővel is ellátott háromemeletes épület – amelynek földszintjén 20-25 helyiséget találtak – valamikor Kr. u. 175 és 220 között épült, és egészen a 4. századig állt. Egykor egy gazdag – az egyik legtehetősebb – britanniai család tulajdona volt.

Gyermekszarkofág

Az itt talált leletek (padlófűtéshez, úgynevezett hipokausztumhoz tartozó oszlopocskák és csövek, gyerekszarkofág, osztrigahéjak, ékszerek, pénzérmék, ruhakapcsolótűk) mind arról tanúskodnak, hogy magas társadalmi státuszú, előkelő emberek lakták a területet a császárkorban. A tulajdonost, aki nem szeretné, hogy szabadtéri múzeum nyíljon a kertjében, meg is ihlették az általa talált mozaikok: azok mintájára készült szőnyegeket tervezett, amelyeket májusban ki is állítanak egy londoni művészeti galériában.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Így nézhetett ki korábban a lelőhely A lelőhelyen talált római kori pénzEgy helyszínen talált osztrigahéjGyermekszarkofágMozaikdarabok
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma