2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Parancsjelző telegráf és békebeli hangulat – időutazás a századforduló gőzhajóinak világába

2017. január 26. 10:26 MTI

Szerdától látogatható a Közlekedési Múzeum A századforduló gőzhajói című, megújult állandó kiállítása a Vigadó téren állomásozó Kossuth Múzeumhajón. A tárlat a hét minden napján ingyenesen tekinthető meg.

Az új állandó tárlat az 1913-ban eredetileg Ferenc Ferdinánd Főherceg névre keresztelt hajó születésének és működésének korszakát felelevenítve mutatja be korábban még nem látott dokumentumok segítségével a századforduló híres gőzhajóit, így a számos magyar és nemzetközi protokolláris esemény helyszínéül szolgáló, eredetileg Zsófia Hercegnő nevet viselő sétahajót, a korabeli pozsonyi és budapesti átkelőhajózást, valamint a Vaskapu-csatorna hajózástörténetét - olvasható a múzeum közleményében.

A száznégy éves műemlék Kossuth-hajó az egyetlen, eredeti formájában fennmaradt termes személygőzös Magyarországon. Fedélzetén a hajózás számos érdekes relikviája megtalálható, így a jármű teljes egészében megmaradt gőzgépe és lapátkereke, valamint a gőzműködtetésű kormányszerkezet is. A kiállításban az egykori hajózási társaságok díszegyenruhái és díszkardjai mellett olyan hajós relikviák is szerepelnek, mint például a parancsjelző telegráf, a századfordulós hangulatot pedig egy korabeli bútorokkal berendezett kabin idézi meg.

A tárlat a helyszínhez igazodva a Kossuth-hajó modelljével indul. A hozzávetőlegesen ezer fő befogadóképességű, eredetileg termesgőzösnek épült hajó később vidékről szállította a kofákat és friss árujukat Budapestre. A számos névváltáson átesett jármű 1944-es Ausztriába menekítése révén élte túl a II. világháborút és egészen 1979-ig közlekedett a Dunán.

A dunai hajózási vállalatok története mellett külön rész emlékezik meg a Duna gyöngyszemeként is emlegetett Zsófia Hercegnő luxusgőzösről, amelynek fedélzetén számos uralkodó, történelmi személy megfordult II. Vilmos német császártól Jamamoto Iszoroku japán admirálisig. A Közlekedési Múzeum szándéka, hogy az egyedülálló értéket képviselő múzeumhajóra ezzel a kiállítással és terveik szerint a későbbiekben itt megvalósuló programokkal is felhívják a figyelmet. A tárlat a hét minden napján ingyenesen tekinthető meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Közlekedési Múzeum Facebook-oldala</i> <br /><i>Közlekedési Múzeum Facebook-oldala</i> <br /><i>Közlekedési Múzeum Facebook-oldala</i> <br /><i>Közlekedési Múzeum Facebook-oldala</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár