2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt filmbe illő bosszútörténet

2015. július 24. 08:26

A férje elvesztése után harckocsizónak álló özvegy, a családja kiirtásának megbosszulása érdekében az idegenlégiót is vállaló holokauszttúlélő, a férfiakat különös módszerrel megalázó mexikói útonálló, a fehérek ellen partizánháborúba bonyolódó indián férfi, és az alakulat, amely Quentin Tarantinót is megihlette. Öt hihetetlen bosszúsztori a történelemből.

A szovjet özvegy bosszúja

1943-ban Marija Oktyabrszkaja egy levelet kapott a katonai hatóságoktól, amelyben arról értesítették, hogy férje 1941-ben, a kijevi csatában életét vesztette. Az asszony azonban nem roppant össze. Elhatározta, bosszút áll férje gyilkosain. Eladta minden ingóságát, és egy ajánlattal fordult a szovjet hadvezetéshez: vásárol a Vörös Hadsereg számára egy T-34-es tankot, ha ő vezetheti a harckocsit. A katonai hatóságok persze azonnal meglátták a felajánlásban a remek propagandalehetőséget, így belementek az üzletbe. Néhány hónap betanítás után a 38 éves Marija készen állt, hogy Harcoló Barátnőnek elnevezett harckocsijával Wehrmacht-katonák ezreinek okozzon kellemetlen pillanatokat.  

Az özvegynek annyira jól sikerült a gyakorlás, hogy a feljegyzések szerint - amelyeket a szovjet propaganda persze igyekezett kiszínezni - Marija nemcsak, hogy remekül boldogult a csatatéren, hanem szemmel láthatóan elemében érezte magát. Veteránokat megszégyenítő módon vezette tankját az ütközetekben. Az özvegynek azonban szokásává vált, hogy meghibásodott tankját - az utasításokkal szembemenve - csata közben kezdte el megjavítani. Bár társai tiszteletét kivívta, végül bátorsága lett a veszte.1944 januárjában ismét csak tankját próbálta megjavítani egy ütközet közben, amikor gránátszilánkok találták el a fejét. Kórházba szállították, de két hónappal később belehalt sérüléseibe. Marija lett az első nő, aki harckocsizóként - bár csak posztumusz - megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Marija Oktyabrszkaja Romániai zsidók a második világháború alattA kép illusztrációHenry Berry Lowry A vilniusi gettó harcosai, akik közül többen is csatlakoztak a Bosszúállókhoz

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár