Nyugatiakat „égettek porrá” a vörös khmerek kambodzsai kínzóközpontjában

2016. június 9. 17:36 MTI

Négy nyugati állampolgárt gyilkoltak meg brutálisan, majd holttestüket egy halom gumiabronccsal együtt porrá égették - mondta csütörtökön tanúvallomásában a kambodzsai vörös khmerek egykori legnagyobb kínzóközpontjának volt vezetője, akit 2012-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek. 

Vörös khmerek

A "Douch" néven ismert, 69 éves Kaing Guek Eav irányította a vörös khmerek legnagyobb kínzóközpontját, ahol 1975 és 1979 között 15 ezer embert kínoztak meg, majd végeztek ki. Kaing Guek Eav a Pol Pot vezette vörös khmer rezsim legmagasabb szintjein álló tisztségviselők ellen eljáró nemzetközi bíróság tárgyalásán mondta el, hogy a 90 éves Nuon Chea, a néhai diktátor, Pol Pot jobb keze maga rendelte el négy nyugati állampolgár, köztük két amerikai meggyilkolását az iskolából átalakított kínzóközpontban. Hozzátette, az áldozatoknak azért kellett meghalniuk, mert kambodzsai vizekre tévedtek.

"A parancs szerint kivallatták és összezúzták őket" - mondta a "Douch" a bíróságon. A vörös khmerek legtöbb áldozata munkatáborokban vesztette életét éhezés, kínzás, végkimerültség vagy betegség miatt vagy halálra verték őket a délkelet-ázsiai országban végrehajtott tömeges kivégzések keretében. A perben a vádlottak padján Nuon Chea mellett Khieu Samphan volt államfő ül. Mindkettőjüket népirtással és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják, és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik őket.

Kaing Guek Eav

A kambodzsai kormány 1997-ben kérte az ENSZ segítségét az összesen 1,7 millió ember halálát okozó volt vörös khmer vezetők bíróság elé állításához, akik közül ma már csak a jelenlegi két vádlott van életben. Phnompen 2003-ban kötött megállapodást a világszervezettel arról, hogy közösen hozzák létre az illetékes törvényszéket, amely végül 2006-ban alakult meg.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Kaing Guek Eav
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma