2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagyszabású katonai parádéval üzent Tajvan Kínának

2015. július 6. 11:05 MTI

Tajvanon katonai díszszemlével emlékeztek meg szombaton a Japán felett a második világháborúban aratott győzelem 70. évfordulójáról, amiben a szigetet irányító Nemzeti Párt szerint nem a kínai kommunistáknak, hanem a Csang Kaj-sek által vezetett kínai nacionalistáknak volt oroszlánrészük. 

A szokatlanul nagyszabású, kétórás parádén részt vevő több ezer katona mellett felvonultattak egyebek között helyi gyártmányú rakétákat, Apache támadó helikoptereket, F-16-os vadászgépeket, drónokat, páncélosokat és egy titkos missziókra kiképzett hegyi kerékpáros alakulatot is. Nyomukban második világháborús veteránok masíroztak korabeli egyenruhákban.

"A történelem fényében csak egy igazság létezik" - jelentette ki ünnepi beszédében Ma Jing-csiu államfő azon a Tajpej melletti katonai támaszponton, ahol a parádét tartották. "Az ellenállási háború győzelme a Csang Kaj-sek fővezér által vezetett összes állampolgár hősies küzdelmének eredménye volt. Senki sem hamisíthatja meg vagy torzíthatja el ezt" - hangoztatta az elnök, aki győzelmi kitüntetéseket is adományozott a veteránoknak.

A tajvani parádé két hónappal előzi meg a Kínai Népköztársaságban szeptemberben rendezendő háromnapos állami ünnepet, amelynek keretében - a Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint - a pekingi kormány először tart majd díszszemlét a második világháborús győzelem emlékére. A hivatalos kínai propaganda ritkán említi a kínai nacionalista csapatok szerepét a Japán elleni győzelemben, amelyet szinte teljesen a kommunista erőknek tulajdonít.

A második világháború után a kínai kommunisták és nacionalisták között polgárháború tört ki. Ebben a nemzeti erők vereséget szenvedtek, és 1949-ben Tajvan szigetére vonultak vissza, amelyet azóta is kormányoznak. A Kínai Népköztársaság igényt tart a szigetre, amelyet saját részének tekint, és kitart a vele való egyesülés mellett, jóllehet felmérések szerint a tajvaniak többsége az önállóságot részesíti előnyben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár