2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nácik által elrabolt nyolc műkincset adnak vissza az örökösöknek

2015. február 13. 10:22 MTI

Berlini múzeumok visszaadnak nyolc műalkotást a weimari köztársaság egyik legbefolyásosabb lapkiadója, Rudolf Mosse örököseinek, de a műkincsek kölcsönként egyelőre a német főváros közgyűjteményeiben maradnak.

A Kulturális Javak Poroszországi Alapítványa, amely a berlini állami múzeumokat tömöríti, csütörtökön jelentette be, hogy egy szokatlanul gyors megállapodás eredményeként visszaadják a műkincseket, amelyeket a nácik koboztak el a néhai zsidó lapkiadó Amerikába emigrált lányától. A közlemény szerint az alapítvány saját eredetkutatása során már korábban náci zsákmányként azonosította a szóban forgó tárgyakat, többségében antik állatfigurákat, és már kereste az örökösöket, amikor azok a Mosse Art Restitution Project keretében 2014-ben maguktól is az alapítványhoz fordultak két műalkotás után kutatva.

"Örülök, hogy az alapítvány már folyamatban lévő kutatásai eredményeként ebben az esetben ilyen hamar méltányos és igazságos megoldásra jutottunk" - jelentette ki Hermann Parzinger, az alapítvány elnöke. A visszaszolgáltatott kollekció között van August Gaul egy 1903-as szobra és egy 2. századi római szarkofág is.

Rudolf Mosse (1843-1920) a weimari köztársaság egyik legbefolyásosabb lapkiadója volt. Műgyűjteményét lánya, Felicia Lachmann-Mosse (1888-1972) örökölte, aki azonban a nácik 1933-as hatalomra kerülése után kénytelen volt az Egyesült Államokba menekülni. A családnak a berlini házban és egy brandenburgi villában maradt vagyonát a fasiszták elhurcolták és elárverezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár