2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Náci" gabonaköröktől rettegtek a britek

2015. január 21. 18:08

Brit titkos ügynökök éveken át kutatták és próbálták megfejteni azoknak a gabonaköröknek a jelentését, amelyekről úgy vélték, hogy a küszöbönálló angliai csatában résztvevő német bombázók tájékozódását segítik - derült ki nemrégiben nyilvánosságra hozott titkosszolgálati dokumentumokból.

A brit titkosszolgálatok belső elhárításért felelős szervezete, az MI5 (SyS, Security Service) éveken át nyomozta, hogy a feltételezett brit náciszimpatizánsok hogyan juttatnak el titkos üzeneteket ún. gabonakörök segítségével az Anglia szárazföldi inváziójára készülő német politikai és katonai vezetésnek.

A brit Nemzeti Levéltárban őrzött, titkosítás alól feloldott egyik irat megemlít egy esetet, amelyben egy G-alakú jel szerepel, s amelynek egyik vége látszólag a délkelet-walesi Monmouthshire megyei Glascoedban található fegyvergyár felé mutat. Egy másik légifotón a cornwalli Newquay melletti mezőn találtak titkos kommunikációra utaló jeleket, de a kenti Staplehurst mellett is sikerült azonosítani egy "gyanús" fehér kört.

Az ötödik hadoszlop fokozott angliai jelenlététől tartó brit titkosszolgálat azok után kezdett el nyomozni a németek tájékozódását segítő gabonakörök után, hogy hasonló esetek tudomására jutottak a már megszállt Lengyelországból, Hollandiából, Franciaországból és Belgiumból. A gabonaszálak megdőlésével létrejövő alakzatok célja az volt, hogy segítse a Luftwaffe pilótáit a célpontok azonosításában. 

A titkosszolgálat a Harmadik Birodalom franciaországi hadjáratát követően kezdte meg a nyomozást az angliai náciszimpatizánsok után. "1940-ben mindenki azt hitte, hogy mi leszünk a következő" - állítja David Clarke, a Sheffield Hallam University-n újságírást oktató professzor, aki tavaly megjelent új, Britain's X-traordinary Files című könyve megírásához használta fel a titkosítás alól feloldott dokumentumokat. " Az Oroszlánfóka hadművelet (Unternehmen Seelöwe) miatt Churchilltől kezdve a rendőrségen át az MI5-ig mindenki azt hitte, hogy az ötödik hadoszlop aktív tevékenységet végez" - fogalmazott Clarke.

A brit paranoia egyik legkirívóbb esete a már említett glascoedi volt. Az 1941. májusi keltezésű irat szerint a Little Mill-i gabonamezőn egy 30 méter hosszú G-alakzatot hoztak létre a mezőben árpa vetésével, a G "betű" vége pedig a közeli glascoedi fegyvergyár felé mutatott. "Az égből a brit Királyi Légierő pilótája szúrta ki, miután parancsba adták, hogy bármi gyanús esetet jelenteni kell" -  magyarázta Clarke, hozzátéve, hogy a gyanútlan farmert az eset után azonnal felkereste és kihallgatta a titkosszolgálat.

Kiderült, hogy a gazda vetette az árpa vetőmagot az év áprilisában, miután eladta a földjét: a kölcsönkért vetőgépben maradt árpaszemektől ugyanis így tudott a legkönnyebben megszabadulni. "A férfi végül beleegyezett, hogy felszántja a föld ezen részét, így nem lett ügy a dologból" - mondta el Clark. "Megdöbbentő, hogy az MI5 mennyire nem sajnálta az időt és az energiát a nyomozati munka során. Három ügynök dolgozott teljes munkaidőben a keleti megyékben olyan fényjelek után, amelyek biztosan azt üzenték: »Erre van Norwich!«" - ironizált a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár