2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumba küldené a Hitler-harangot egy zsidó vezető

2017. szeptember 7. 11:35 MTI

Múzeumban lenne a helye a németországi Herxheim am Berg templomában lévő úgynevezett Hitler-harangnak – fejtette ki véleményét a németországi zsidó közösség legfőbb társadalmi szervezete, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke.

“Számomra felfoghatatlan, hogy egy ilyen harangot egyáltalán valaha kitettek egy templomban” – fogalmazott kedden Josef Schuster. “Még kevésbé tudom megérteni azt, hogy még mindig akadnak olyan emberek, akik pozitívan viszonyulnak ehhez a haranghoz” – utalt Schuster a falu polgármesterére, Ronald Beckerre, akit heves bírálatok értek azután, hogy kétértelmű kijelentéseket tett a harangra és a náci korszakra vonatkozóan.

Herxheim am Berg önkormányzata augusztus végén döntött úgy, hogy szakvéleményt kér arról, mi legyen a sorsa a harangnak, amely 1934 óta lóg a templomtoronyban. A rajta látható horogkereszt és az Alles für’s Vaterland – Adolf Hitler (Mindent a hazáért – Adolf Hitler) felirat a náci korszakban készült. Az önkormányzat szavazását megelőzően egy nyugdíjas tanárnő újságcikkben bírálta, hogy a templomban semmi sem utal a harang történetére.

Amennyiben elkészül a szakértői véleményezés, a testület dönt arról, hogy például emléktáblát állítsanak-e ki a templomban. A tábla költségeit egy adományozó már magára vállalta. Bár a konzultáció kimenetele még nem tudható, a hitleri rezsimet mentegető kijelentései miatt a polgármester máris belebukott a vitába. Az ARD tévének korábban ugyanis egyebek mellett azt mondta, hogy “akkoriban nem minden volt rossz”, “Hitler nevét mindig csak a zsidók üldözésével és a háborús időkkel hozzák összefüggésbe, pedig voltak olyan dolgok, amelyeket ő indított el és még ma is használunk”, és büszkének mondta magát arra, hogy falujukban van a harang, amely egyetlen a maga nemében Rajna-Pfalz tartományban.

Becker azt mondta, hogy szavait kiragadták összefüggéseiből, ugyanakkor szerdán benyújtotta lemondását. Pártja pedig fegyelmi eljárással és kizárással fenyegette meg. Az ügyészség vizsgálja, fennáll-e bűncselekmény gyanúja, egy magánszemély pedig hivatalosan is feljelentette a polgármestert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár