2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Míves ókori márványszarkofágokra bukkantak Rómában

2017. augusztus 25. 09:28 MTI

A római birodalom idejéből származó márványszarkofágokra bukkantak a római Olimpiai Stadion közelében. A római Acea energia-és vízszolgáltató földmunkái során találtak rá az ókori kincsekre - jelentette be szerdán az olasz főváros régészeti és műemlékvédelmi hatósága.  

A kőkoporsók mintegy 2,5 méter mélyen feküdtek a föld alatt. Egyiküket nagyon gazdagon díszítették, az első vizsgálatok szerint a szarkofágok a Kr.u. 3-4. századból származhatnak, de ezt további tanulmányozások fogják megerősíteni. A szarkofágok minősége és mérete azt mutatja, hogy "valószínűleg egy gazdag római család gyermekei számára készültek" - olvasható a hatóság közleményében.

A római közműépítési munkálatok az elmúlt években páratlan régészeti leleteket hoztak felszínre, tavaly egy második századi katonai barakk csodálatos mozaikját és freskóit tárták fel a régészek a római hármas metróvonal építésekor.

A római metró C vonalának építése 2006-ban kezdődött az előzetes régészeti feltárások után, ám a munkálatok lassan haladnak, mert az alagút ásásakor rendre ókori kincsek kerülnek elő a földből. Az olasz főváros keleti, délkeleti térségében húzódó vonal egy része 2014 novembere óta működik, a városközpontba vezető északi szakaszán még dolgoznak.

A régészek szokatlanul mélyre, 20 méterre ástak a feltárások során, a talált leletek azt jelzik, hogy az ókorban egy hatalmas parasztgazdaság működött a térségben. Találtak amforákat, márványtáblákat, érméket, sőt egy őszibarack hűtésére használt tárolót is. A metróépítéskor talált régészeti kicsnekból állandó kiállítást nyitottak a San Giovanni metróállomáson, amelyet várhatóan 2018-ban kapcsolnak be a forgalomba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár