Megtalálták Jeruzsálem 2000 évvel ezelőtti római ostromának a nyomait

2016. október 21. 12:30 MTI

Izraeli régészek megtalálták annak a 2000 évvel ezelőtti csatának a helyét, ahol a várost ostromló római katonák betörésükhöz lerombolták Jeruzsálem falait - jelentette be csütörtökön az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA). 

David Roberts 1850-es festménye az ostromról

Tavaly télen kerültek felszínre a csata nyomai a Bezalel művészeti akadémia új egyetemi negyedének építésénél, s a leletek igazolják a kortárs hadvezér és történész, Josephus Flavius korabeli leírásait. A lerombolt falrészlet a jelenlegi óváros falain kívül található, éppen ott, ahol Flavius szerint egy harmadik várfalat építettek a város védelmében, mert készültek az összecsapásra a rómaiakkal.

A régészek megtalálták egy torony maradványait is. A tornyot a római harcosok ostromgépei által kilőtt parittyakövek és kőlövedékek veszik körül. "Ez a város bevételére és a Szentély lerombolására tartó, Titus vezette római hadsereg intenzív bombázásának a lenyűgöző bizonyítéka" - hangoztatja a régészeti hatóság közleménye.

Parittyagolyók az ásatás helyszínén

A szakemberek szerint a rómaiak azért bombázták a falakat, hogy támadják a városfalak védőit, és fedezéket nyújtsanak a római harcosoknak a faltörő kosok bevetéséhez, a város védelmi vonalának megtöréséhez. A város jelenleg orosz negyedként emlegetett nyugati, belvárosi részén találták meg az egykori harmadik fal maradványait, amelynek feladata Flavius Zsidó háború című műve szerint az volt, hogy egy, a régebbi falakon kívül, akkoriban újonnan épült lakónegyedet védjen.

A római ostromgépek által a városvédőkre kilőtt kőlövedékek

A huszadik században a tudósok sokszor vitatták ennek a Flaviusnál említett harmadik városfalnak a lehetséges helyét, de az új felfedezés nyomán ez a kérdés eldőlt. Ezt a harmadik védelmi vonalat i. sz. 66 és 70 között építették, de nem sokkal elkészülte után, a város i. sz. 70-ben történt római bevételekor már le is rombolták. Az ásatások eredményeit október végén ismertetik részletesen a Jeruzsálemi Héber Egyetemen.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Parittyagolyók az ásatás helyszínénA római ostromgépek által a városvédőkre kilőtt kőlövedékek
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma