2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a vízvezetéket, amelyen a maja uralkodó az alvilágba jutott

2016. július 27. 10:34 MTI

A maja korból származó vízelvezető csatornát fedeztek fel Mexikóban, a Palenque egykori városállamban lévő Feliratok Temploma alatt. Arnaldo González Cruz projektvezető az eredményekről hétfőn tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a felfedezett földalatti főcsatornát, amely más csatornákhoz kapcsolódva alkot rendszert, egy forrás táplálta, és valószínűleg régebbi, mint a Kin Pakal király sírja számára épített templom. A feltételezések szerint maga a csatornarendszer 683 és 702 között épült.

A csatorna felfedezése cáfolja azt a feltételezést, amely szerint az uralkodó sírja volt a piramistemplom alapja, a tények ugyanis arra utalnak, hogy a piramis központját egy forrás határozta meg, efölé épült a sírkamra és a templom. A kőből készült csatorna, amely hatvan centiméter széles és ugyanilyen magas, a sírkamra alól vezeti el a vizet a templom előtt lévő széles sétányig.

Az ásatások 2012-ben kezdődtek, amikor a kutatók földalatti anomáliákat észleltek radarjaikkal a piramis lépcsői előtt lévő terület alatt. Attól tartva, hogy egy lyuk vagy egy földtani törés a piramis megsüllyedését vagy összeomlását okozhatja, leástak a helyszínen. Ekkor fedezték fel az alagút felett aprólékos munkával kialakított háromrétegű kőburkolatot. Ugyanilyen burkolatot találtak Kin Pakal sírjának talapzatában is.

Egyelőre nem találtak semmiféle közvetlen összeköttetést a vízelvezető csatorna és a sírkamra között, de a kutató hozzátette, hogy a csatorna nincs is még teljes mértékben feltárva, hiszen túl szűk ahhoz, hogy bemásszanak rajta. Egy kamerával felszerelt robotot küldtek a feltérképezésére. "Elemeztük a Feliratok Templomának hieroglifáit és úgy véljük, a forrásra utalnak és arra a szimbolikus útra, amelyen át Kin Pakal eljutott a csatorna által jelképezett alvilág vizeihez" - mondta el a szakértő. A sírban egy pár kőből készült füldugót is találtak, a rajta lévő felirat szerint "isten az alvilág felé vezeti a holtakat úgy, hogy alámeríti őket a vízbe, így fogadják ott őket".

A kutatók szerint a csatorna azért épülhetett a kamra alá, hogy segítse Pakal lelkét eljutni az alvilágba. A Feliratok Temploma a mai Chiapas államban lévő Palenque romváros egykori uralkodóinak történetét beszéli el, nevét az öt ajtaja fölött látható részletes vésetekről kapta. Palenque ma ismert formája a 611-ben megkezdett újjáépítés során alakult ki, kulturális és építészeti értelemben a 615 és 800 közötti időszakban élte virágkorát.

Ekkor épültek fel a település legfontosabb létesítményei és ebből az érából származnak azok a szövegemlékek, amelyek a város uralkodóinak nevét és cselekedeteit örökítették meg. Kin Pakal sírját 1952-ben fedezték fel, ám a hieroglifákat azóta sem sikerült még teljesen megfejteni. A város és a környező nemzeti park 1987 óta a világörökség része.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár