Megtalálták a „vadnyugat Szent Grálját”

2015. október 16. 16:59

2010-ben Ricky Guijarro ritkaságokra vadászva tért be egy Kalifornia állambeli Fresnóban található ószeresboltba, arra azonban valószínűleg ő sem számított, hogy valóban egy igazi kincsre fog rábukkanni. A kartondobozban talált 19. századi fényképen elsőre nem vett észre semmi különlegeset, de úgy gondolta, beleillik majd a gyűjteményébe. Két dollárért megvásárolta a fotót, később azonban kiderült, ennél akár több milliószor többet is érhet.

Billy, a kölyök

A San Franciscó-i székhelyű Kagin’s vállalat munkatársai hosszú hitelesítési folyamatot követően ugyanis megerősítették, hogy a fénykép valóban annak a két fotónak az egyike, amelyet – legalábbis eddigi ismereteink szerint – William Henry McCartyJr.-ról, vagyis Billy, a Kölyökről készítettek. Amikor a szakértők először látták a fotót, érthető módon szkeptikusan viszonyultak hozzá, de hosszú évek munkájával egy kutatócsoportnak végül sikerült meghatározni, hogy hol és mikor készültek a képek. Egyikük, David McCarthy elmondta: "Egy eredeti Billy, a Kölyök-fotó a vadnyugat Szent Grálja". A Billyről eddig ismert, 1880-ban készült egyetlen fotó 2011-ben 2,3 millió dollárért kelt el. A gyűjtők becslése szerint az újonnan azonosított fényképért legalább 2 millió dollárt adhatnak, de akár 5 milliót is érthet.

A többek között Billy, a Kölyköt ábrázoló második fénykép

A fényképen a vadnyugat egyik leghírhedtebb törvényenkívülije nem egy fegyverrel pózol, vagy a helyi seriff skalpját fogja a kezében, hanem krokettezik. A fotó szinte bizonyosan 1878 nyarán, mindössze egy hónappal a hírhedt Lincoln megyei marhaháború után, közvetlenül egy esküvőt követően készült. Ebben az időszakban a krokettezés az amerikaiak egyik kedvenc szabadidős tevékenységének számított. Az új-mexikói Chaves megyében készült fényképen látható alakok között a feltételezések szerint Billy mellett bandájának több tagja is szerepel.

A mindössze 21 éves korában, egy lövöldözés során életét vesztő Billy, a Kölyök a történelmi források tanúsága szerint nem volt annyira veszélyes bűnöző, mint ahogy hírneve alapján gondolhatnánk. A neve egészen addig teljesen ismeretlen volt az amerikaiak előtt, míg Lew Wallace, a Ben Hur írója, aki ekkoriban új-mexikói kormányzóként tevékenykedett, nem tűzött ki vérdíjat a fejére. Míg a korabeli híradások szerint több mint húsz embert ölt meg, valójában „mindössze” négy gyilkosságáról tudunk biztosan, kétségtelen azonban, hogy az egyik legkiterjedtebb vadnyugati legendárium az ő nevéhez köthető. 

Magazin

 

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
A többek között Billy, a Kölyköt ábrázoló második fénykép
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma