2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták az arannyal teli náci szellemvonatot

2015. augusztus 25. 15:52

Miközben a Vörös Hadsereg megállíthatatlanul közeledett Németország szíve felé, 1945 áprilisában egy páncélozott vonat gördült ki Breslau (a mai Wroclaw) pályaudvaráról, és indult nyugati irányba, Waldenburg (a mai Walbrzych) felé, amelyet azonban sohasem ért el. Közel hatvan kilométeres út megtétele után, a Bagoly-hegy környékén a rejtélyes vonat és szállítmánya nyomtalanul eltűnt, szól a helyi legenda. Az elmúlt hetven év során már számtalan elmélet felbukkant, hogy ki rabolhatta el a kincseket, a feltételezett tettesek között zsidó családok és német tisztek is helyet kaptak. Most két ismeretlen férfi vette fel a kapcsolatot a walbrzychi hatóságokkal, és azt állítják, hogy ismerik a vonat pontos helyét, és el is árulják, ha kapnak a „zsákmányból” tíz százalékot.

A Kelet-Németország utolsó nagyvárosa, a magát csak 1945. május 7-én, az európai háború utolsó napján megadó sziléziai Breslau környékén eltűnt náci szellemvonat története közvetlenül a háború után terjedt el, ám a kutatók mindezidáig nem tudták bebizonyítani, hogy valóban létezett, és nem csak kitaláció. A háború alatt Hitler elrendelte, hogy a Bagoly-hegy alatt egy alagútrendszert hozzanak létre, a titkos építkezés pedig a Riese (jelentése: óriás) néven került be a köztudatba. A ma már a Lengyelországhoz tartozó hegy mélyén elrejtett vonat története egy lengyel bányásztól ered, aki a háború után azt állította, német bányászok elárulták neki, látták, amint a vonat begördül az egyik alagútba.

Marika Tokarska, a walbrzychi kerület egyik képviselője elmondta, hogy egy, két ismeretlen (a beszámolók szerint egy lengyel és egy német) embert képviselő ügyvédi iroda kereste fel őket levélben, amelyben elég pontosan leírták a vonat méreteit, valamint a rakományát, továbbá azt állították, ismerik a tartózkodási helyét. A leírás szerint a vonat 150 méter hosszú, a vagonok pedig tele vannak fegyverekkel, nemesfémekkel és egyéb értéktárgyakkal, többek között mintegy 300 tonna arannyal. A levél tartalma szerint a két férfi elárulja a vonat pontos tartózkodási helyét, cserébe a tartalmának tíz százalékát kérik.

A történészek szkepticizmusa ellenére (az első levélből szerintük az derül ki, hogy az ismeretlen annyira nincsenek tisztában a helyszín topográfiájával) a lengyel hatóságok állítólag ígéretet tettek a két férfit képviselő ügyvédi irodának, hogy teljesítik kérésüket. „Úgy gondoljuk, hogy a vonatot valóban megtalálták, a levél tartalmát komolyan vesszük” – mondta Tokarska az Associated Pressnek.

A Gazeta Wyborzca lengyel napilap egy névtelen forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a kincsvadászok egy földradar segítségével 70 méter mélyen találtak rá a szellemvonatra. Más források szerint pedig arra utalnak, hogy Walim városának (Wałbrzychtól mintegy 12 kilométerre délkeletre) régóta nem használt pályaudvara alatt lehet a rejtélyes aranyvonat. A helyszínen még idén májusban hat darab, illegális fúrt lyuk bukkant fel.

Walbrzych kerületi kormányzója már felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, valamint a tűzszerészekkel, hogy ha valóban létezik a vonat, biztonságosan tudják megközelíteni, valamint a még éles robbanószereket időben hatástalanítsák. A szakértők szerint – ha a vonat létezik és valóban tele van 70 éves robbanóanyagokkal és fegyverekkel – a metángáz csapdába kerülhetett a föld alatt, ami hirtelen kiszabadulva könnyen robbanást idézhet elő.

A különös történet szélsebesen terjed Európában, és egyre több turista veszi Walbrzych felé az irányt, hogy első kézből származó információkra tegyen szert, valamint hogy szemtanúja legyen az esetleges történelmi felfedezésnek. Számtalan, a wroclawi pletykához hasonló történet kering az egykori Harmadik Birodalom területén, ám mindezidáig csak kevés bizonyult igaznak. Hátha most nem kell csalódnunk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár