2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megoldódott a 70 éve eltűnt világháborús pilóta rejtélye

2015. március 10. 09:39 MTI

Hetven év elteltével megoldódott John Thompson második világháborús brit katonai pilóta eltűnésének rejtélye. A férfinak 1944 októberében egy albániai bevetés közben veszett nyoma. 

A háború óta eltűntként kezelt pilóta sorsával kapcsolatban eddig semmi biztosat nem lehetett tudni. Hétfőn azonban Dorothy Webster, Thompson 92 éves húga egy albániai családtól visszakapta a pilóta gyűrűjét, együtt a roncs egy darabjával - a Halifax típusú bombázó üzemanyagszint-jelzőjével - és egy darab kővel arról a hegyről, ahol a gép lezuhant.

John Thompson repülőgépe 1944. október 29-én zuhant le Albániában, miközben az antifasiszta erőknek dobott le utánpótlást a Biza-völgyben. 1960-ban egy Jaho Cala nevű albán rőzsegyűjtő Tiranától 40 kilométerre északra rábukkant Thomspon ujjára a most visszaszolgáltatott, Joyce&John vésetű gyűrűvel együtt. A férfi otthonában rejtette el az ékszert, mivel nem merte megmutatni az akkori kommunista hatóságoknak.

Jaho Cala a fiára, Xhemilre hagyta a gyűrűt, megkérve őt, hogy halála után kutassa fel az ékszer tulajdonosának családját. Xhemil ezt követően kapcsolatba lépett az Albánia nácik alóli felszabadulását segítő Egyesült Államok és Nagy-Britannia nagykövetségeivel. Három hónappal később a brit nagykövetség megerősítette, hogy a gyűrű John Thompsoné, és értesítette családjának ma élő tagjait.

Dorothy Webster a család több más tagjával Albániába utazott, hogy részt vegyen az ország honvédelmi minisztériuma által szervezett ceremónián. Fiai elmondása szerint az idős hölgy rendkívül boldog volt, amikor értesítették arról, hogy megtalálták néhai bátyja gyűrűjét. A hétfői ünnepségen azt mondta, "John a mai nappal hazatért". A rokonok szerint Thompson szülei sosem zárták be matlocki családi házuk ajtaját, mindig arra vártak, hogy a háborúban eltűnt fiuk egyszer még visszatér.

A gyűrű segített megtalálni a repülőgép roncsát is. A katonai feljegyszések szerint a brit hadsereg úgy hitte, hogy az olaszországi támaszpontról az albániai bevetésre induló négymotoros bombázó az Adriai-tengerbe veszett. A gyűrű előkerülése után azonban egy brit-amerikai expedíció tavaly ősszel megtalálta a repülőgép roncsát is 1830 méter magasban az albániai hegyekben, egy gyógynövénygyűjtő falusi lakos útmutatásai nyomán. Szakértők szerint a gép küldetése befejezése után nyugatnak visszafordulva nekiütközött a hegycsúcsnak és lezuhant.

A pilóta csupán hat hónapja volt nős, amikor szerencsétlenül járt Albánia fölött. Mindössze egyetlen hétvégét tudott a feleségével tölteni, mielőtt külföldi bevetésre vezényelték. Felesége, Joyce a férfi eltűnése után két évvel újból férjhez ment. Thompson a repülőgépen tartózkodó hat társával együtt tűnt el 1944-ben. Máltán emlékmű tiszteleg előttük, név szerint felsorolva őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár