2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmentik a terezíni rabok falakba vésett üzeneteit

2015. július 30. 10:49 MTI

Szakértők leltárba vették mindazokat a szövegeket, amelyeket a második világháború során a munkatáborként működő terezíni erőd zsidó foglyai véstek a homokkőből készült egyik bejárati kapuba, valamint a város fennmaradt régi épületeinek falába - közölte Oliver Bradley, a holokauszt terezíni emlékeit feltáró nemzetközi projekt szóvivője.

A Poterna III nevet viselő kapu oszlopain több négyzetméternyi felületen vannak különféle évszámok, nevek, szövegek és rajzok bevésve a homokkőbe. Hasonló módon falakba karcolt szövegek és rajzok találhatóak számos régi épületen is.

A 2. világháború idején keletkezett szövegek az időjárás hatása következtében egyre rosszabbul olvashatóak, ezért feltétlenül szükséges volt dokumentációt készíteni róluk. Ezt a feladatot a Terezín barátai és támogatói nevű német egyesület vállalta magára, amely immár három éve a terezíni gettó emlékeit kutatja a kisvárosban - mondta a szóvivő. Az egyesület kutatói tavaly például zsidó személyes tárgyakat találtak Terezínben. A rendkívül értékes pergamentekercsre, cipőkre, fényképekre, névjegykártyákra és néhány más tárgyra egy épület tetőszerkezetének javításakor találtak rá.

Levéltári dokumentumok szerint az épületben 1942 és 1945 között zsidó rabok voltak elszállásolva, s a tető alatt elrejtett tárgyak az ő tulajdonukat képezték. "A terezíni házak nagy valószínűséggel még számos értékes emléket rejtegetnek számunkra a világháború alatt ott működő zsidó gettó idejéből" - nyilatkozta újságíróknak Uta Fischer, a német egyesület tagja.

A szóvivő szerint a feliratok egy részét az Uta Fischer vezette szakértői csoportnak már sikerült megfejteni, s ezeket a www.ghettospuren.de honlapon hozzák fokozatosan nyilvánosságra. A megmentett emlékek között van például egy zsidó gyertyatartó és egy Dávid-csillag rajza, a gettó néhány őrének portréja és számos évszám, név.

A terezíni katonai erődöt 1780-ban II. József német-római császár és magyar király alapította, és a poroszok elleni védelemre szolgált. A II. világháború alatt a nácik koncentrációs tábornak használták. A hozzáférhető adatok szerint összesen mintegy 155 ezer zsidót tartottak ott fogva Európa számos országából, közülük 118 ezer az életét vesztette. Történelmi dokumentumok szerint a magyar foglyok száma Terezínben mintegy 1100-1200-ra tehető. Nagy többségük nem élte túl a világégést. A terezíni náci koncentrációs tábort a Vörös Hadsereg egységei szabadították fel 1945. május 9-én.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár