2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megakadályozta a szlovén "végítéletet" Isonzónál az I. világháború egyik legjobb stratégája

2016. december 13. 10:18 MTI

Emlékművet állítottak Szlovéniában Svetozar Borojevic von Bojnának (1856-1920), az Osztrák-Magyar Monarchia első nem osztrák származású altábornagyának, az első világháború egyik legjobb védelmi stratégájának.

Az országban ez az első emlékmű, amelyet a magyar állampolgárságú hadvezér tiszteletére emeltek, amiért az első világégéskor erőfeszítéseket tett az akkor még az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Szlovénia védelmére.

Nova Gorica az isonzói fronthoz tartozott, és az első világháború egyik legvéresebb csatája zajlott le ott. A városka a Goriska régióban, az olasz határon fekszik, és a második világháború után jött létre, miután Goriziát (Görz) kettéosztották Olaszország és Jugoszlávia között. A hatalmas vaslemez emlékművet a városhoz közeli hegyen, a Preval-kilátónál állították fel a hétvégén az első világháború kitörésének 100., valamint Borojevic születésének 160. évfordulója alkalmából. A kilátó számos első világháborús emlékhelyhez vezető út metszéspontjában található.

Történészek egyetértenek abban, hogy az altábornagy az egyik legnagyobb háborús stratéga volt. A háború kitörésekor a 6. hadsereg parancsnokaként a keleti fronton állomásozott. 1915. május 25-én azonban az olasz frontra irányították át, miután Olaszország 1915. május 23-án hadat üzent az Osztrák-Magyar Monarchiának. Átvette a keletről az Isonzóhoz irányított 5. hadsereg irányítását, és megkezdte az Isonzó mentén egy védelmi zóna kiépítését. Ezzel a lépéssel megakadályozta, hogy a véres háború beborítsa Szlovénia jelentős részét - írták a lapok.

Tadej Munih, az Isonzói Front Egyesület elnöke az avatóünnepségen kijelentette: "Borojevic azzal, hogy védte a monarchiát, Szlovéniát és a szlovén embereket is megvédte a végítélettől". Silvan Gabracek, a kulturális minisztérium képviselője szerint "a történelem más lett volna Borojevic nélkül. Az emlékmű tisztelgés az ember előtt, aki hozzásegítette Szlovéniát az államisághoz".

Borojevic horvát ortodox családban született, Horvátországban, a Kostajnica városhoz közeli Umetici faluban. A Monarchia széthullása után visszavonult, Ausztriába költözött, és egy klagenfurti kórházban halt meg 1920-ban. Bécsben temették el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár