2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Második világháborús kódológépdarab került elő egy angliai fészerből

2016. május 30. 09:55 MTI

Egy essexi fészerből került elő egy darabja egy második világháborús kódológépnek - számolt be róla vasárnap a The Daily Telegraph. A gép működéséhez még szükség van egy elektromos motorhoz hasonló alkatrészre, amely a rejtjelező gép kerekeit mozgatja.

A buckinghamshire-i Bletchley Park Múzeum önkéntesei egy eBay-hirdetés alapján bukkantak a történelmi Lorenz kódológép nyomára. Az online aukciós oldalon távírógépként árulták a készülék egy darabját 9,50 fontért. John Wetter, a múzeum önkéntese elmondta, hogy kollégája vette észre az eBay-en a fényképet, amely ránézésre egy távírógépről készült. Felkutatta a helyet, ahonnan eladásra kínálták, és egy fészerben, sok limlom között, a padlón talált rá eredeti táskájában a kódológép billentyűzetére, amely egy írógépre emlékeztet.

A tulajdonosnő valóban 9,50 fontot (4 ezer forintot) kért érte, és Wetter végül tíz fontért vásárolta meg. A távírógépbe eredetileg a német szöveget írták be, aztán egy hozzá csatlakoztatott kódológép titkosította a szöveget. A rejtjelgép 12 különálló kereket használt, ezek mindegyikének többféle beállítása volt a kódok létrehozásához. A múzeum éppen a közelmúltban kapott kölcsön egy Lorenz rejtjelezőt a norvég Hadtörténeti Múzeumtól. A gépen látható német pecsét megegyezett azzal a pecséttel, amelyet az Essexből elhozott távírógépen találtak. A múzeum önkéntesei így jöttek rá, hogy a történelmi kódgép egy részére bukkantak rá.

A gép működéséhez azonban még szükség van egy elektromos motorhoz hasonló alkatrészre, amely a rejtjelező gép kerekeit mozgatja. A múzeum ezért felhívást intézett a lakossághoz, hátha előkerül a Lorenz működéséhez nélkülözhetetlen darab is. Amennyiben sikerül összeállítani a gépet, június 3-án a múzeumban megkísérlik vele egy szöveg kódolását. A Lorenz sokkal nagyobb, bonyolultabb és fontosabb volt, mint a jobban ismert Enigma rejtjelező. A kódgépet a náci vezérkar stratégiai kommunikációra használta. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Bletchley Park két egykori kódfejtője egy Lorenz SZ42-es kódológéppel

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár