2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már 1500 évvel korábban végeztek trigonometriai számításokat, mint eddig hittük

2017. augusztus 28. 09:29 MTI

A világ legrégebbi trigonometriai táblázatát rejti egy 3700 éves babilóniai agyagtábla: ausztrál kutatók egy új vizsgálatnak köszönhetően azonosították a vésett jeleket, amelyek a püthagoraszi számhármasok speciális mintázatát mutatja.

Az ausztrál kutatócsoport szerint ősi matematikusok arra használták a táblát, hogy paloták, templomok és csatornák megtervezéséhez végezzenek vele számításokat. "A Plimpton 322 több mint hetven éven át hatalmas rejtélyt jelentett a matematikusok számára, amióta felismerték, hogy a püthagoraszi számhármasokat rejti" - mondat Daniel Mansfield, a New South Wales-i Egyetem kutatója. A nagy rejtély egészen eddig az volt, hogy vajon mire használták.

A Plimpton 322 táblán négy oszlopban és 15 sorban számok vannak az akkoriban jellemző ékírással írva, hatvanas számrendszerben. "Kutatásainkból kiderült, hogy a Plimpton 322 derékszögű háromszögek formáit írja a trigonometria egy újszerű, arányokon és nem szögeken és kerületen alapuló módszerét használva. Lenyűgöző matematikai munka, amely a vitathatatlan zseni tanúbizonysága" - fogalmaztak a szakértők.

Eddig az időszámítás előtti második században élt Hipparkhosz görög csillagászt tartották a kutatók a trigonometria atyjának. A Plimpton 322 nevet viselő agyagtábla azonban, amely ma a New York-i Columbia Egyetem könyvtárában található, több mint ezer évvel régebbi.

Az agyagtáblát több mint száz éve fedezte fel a mai Dél-Irak területén a legendás régész, Edgar Banks, akiről Indiana Jones alakját is mintázták. Az úgynevezett püthagoraszi számhármasok speciális sémájával évtizedek óta fejtörést okoz a matematikusoknak. Az eredményeket a Historia Mathematica című tudományos lapban mutatták be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár