2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar szakemberek közreműködésével nyílik nemzetközi barlangművészeti központ

2016. május 25. 16:34 MTI

Magyar szakemberek közreműködésével nyílik decemberben Franciaországban egy nemzetközi barlangművészeti központ, amely a lascaux-i barlangrajzokat és az őskori ember életét mutatja be. A projekt keretében a kísérleti régészet és a geológia fog találkozni. 

"A tudósok az őskor Sixtus-kápolnájának nevezik a több teremből álló lascaux-i barlangot, amelyet nem lakhelyszerűen használták az ősemberek, hanem valószínűleg egyfajta oktatóteremnek, amelyben a vadászatot mutatták be" - mondta Hoffmann József, a Salisbury Régészeti Kft. ügyvezető régésze az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A szakember kitért arra, hogy az iskolás gyerekek által 1940-ben felfedezett Lascaux-barlang újdonságot jelentett a paleolit kutatásban, a következő két évtizedben több százezer turistát vonzott. Emiatt azonban a mintegy 17 ezer barlang mikroklímája megváltozott, a barlangrajzok pusztulásnak indultak és 1963-ban elzárták a közönség elől.

"A december 15-én nyíló központban egy interaktív kiállítást alakítanak ki, amelyhez a magyar szakemberek különböző replikákat, műtárgymásolatokat készítenek, mégpedig őskori módszerekkel, a paleolit vadászok által már ismert bányákból fellelt kőanyagból, a vadászok kőpattintási tudományát felhasználva" - fejtette ki Hoffmann József. Megfogalmazása szerint a projekt keretében a kísérleti régészet és a geológia fog találkozni. Mint elhangzott, a lascaux-i barlangrajzokat az elmúlt több mint fél évszázadban azért nem láthatta a közönség, mert a falakat különböző gombák, baktériumok támadták meg, amelyek ellen a francia szakemberek nehezen tudták felvenni a harcot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár