2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lemondásokkal járt ugyan, de a Kiegyezés békét és felvirágzást hozott a térségnek

2017. június 14. 11:31 MTI

Közösen rendezett konferenciát az 1867-es osztrák-magyar kiegyezésről Párizsban a magyar és az osztrák kulturális intézet - tájékoztatott kedden Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója. Az eseményen öt neves történész elemezte a 150 évvel ezelőtt megkötött történelmi kompromisszumot.

A két intézet baráti társaságának kezdeményezésére hétfőn este öt neves történész elemezte a 150 évvel ezelőtt megkötött történelmi kompromisszumot, amely fél évszázadra rendezte az osztrák birodalom és a magyar királyság közjogi viszonyát.

Catherine Horel és Jean-Paul Bled, a korszak két legismertebb francia szakértője egyetértett abban, hogy a mindkét fél részéről lemondással járó egyezség jelentősen hozzájárult az európai békéhez és a térség 19. századvégi felvirágozásához.

Erwin Schmidl bécsi professzor a Monarchia hadseregének bizonyos nemzeti érdekeket is figyelembe vevő összetételét ismertette, kiemelve az egyes alakulatok kötelező két-, sőt háromnyelvűségét.

Ivo Goldstein zágrábi történész a horvát nemzeti fejlődés sajátos szempontjaival színezte a konferencia vitaanyagát. Romsics Gergely, az MTA kutatója pedig a kiegyezés 20. századi megítélését és hatását elemezte, kiemelve, hogy minden korszak igyekezett aktuálpolitikai szempontokat is érvényesíteni az 1867-es események értékelése során. A konferencián több ország nagykövete is megjelent.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár