2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lefejezések nyomára bukkantak egy újonnan felfedezett, hatalmas azték templomban

2017. június 9. 15:30

Egy hatalmas azték teplom és egy rituális labdajáték űzésére használt pálya is előkerült Mexikóváros belvárosában, amelyek új információval gazdagíthatják az öt évszázaddal ezelőtt a spanyolok által lerohant metopolisz szent helyei iránt érdeklődők tudását. 

A templomot és a sportpályát nem messze a gyarmati időkből származó, a város főterének számító Zocalón álló katolikus templom mögött, egy 1950-es években épült szálloda helyén találták meg. A hotel 1985-ben, egy katasztrofális, több ezer ember halálát okozó földrengés során omlott össze.

Az ásatások során feltárták egy hatalmas, kör alakú, Ehecatl szélistennek szentelt templom alapját, valamint egy rituális labdajáték (ulama) űzésére használt sportpálya egy kisebb részét, megerősítve az egykori azték fővárost, Tenochtitlánt elsőként meglátogató spanyol krónikások leírását. A feljegyzések szerint Hernán Cortés az azték uralkodó, II. Moctezuma meghívására elsőként 1528-ban láthatta, amint az aztékok ulamát játszanak az ulamapályán.  

„Az ilyen felfedezéseknek köszönhetően meg tudjuk határozni a krónikákban elsőként leírt építmények valódi elhelyezkedését, pozíciójáit és méreteit“ – mondta Diego Prieto, Mexikó első számú antropológiai és történelmi intézetének vezetője. A régészek a lelőhelyen, a templomlépcső közelében egy 32 nyakcsigolyát tartalmazó halomra is rábukkantak. A csontok feltehetően a szertartás részeként feláldozott emberek maradványai. Az ulama ugyanis olykor szó szerint vérre menő küzdelmet hozott. A vesztes csapat tagjait időnként az istenek tiszteletére feláldozták, vagyis rituálisan lefejezték.

Az 1486 és 1502 között, Ahuízotl, II. Moctezuma elődje uralkodása alatt épült templomot díszítő fehér stukkó maradványai az épület egyes részein még mindig láthatók. Az épület kör alakjának köszönhetően emelkedhetett ki a többi, szögletes templom közül, amelyek az aztékok legszentebb terét uralták. 

A korai spanyol beszámolók megemlítik, hogy a fiatal Moctezuma játszott egy idős szövetséges uralkodó ellen és veszített, amelyet az aztékok egyértelmű jelnek vettek: a birodalom napjai meg vannak számlálva. A jóslat Hernán Cortés és konkvisztádortársai révén beteljesedett.

Eduardo Matos, az azték régészet szakértője szerint a templom tetejét feltehetően úgy építették meg, hogy egy tekergő kígyóra hasonlítson, a papok pedig egy kígyóorr-ra hajazó ajtón kellett belépniük. Amint az ásatások véget érnek, a lelőhelyen egy múzeumot fognak építeni.

Mivel Mexikóvárost az azték főváros, Tenochtitlán fölé építették, Matos szerint további felfedezések is várhatók. Mint elmondta, már 40 éve dolgoznak a területen, és mindig van valamilyen éíptkezés, amelyből a régészek is profitálhatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár